Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef gösterilmesi ardından tutuklanan HDP eski Gençlik Meclisi üyesi Hüsamettin Tanrıkulu’nun tahliye talebi reddedildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 3 Eylül’de gözaltına alınan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilmesinin ardından tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Gençlik Meclisi üyesi Hüsamettin Tanrıkulu’nun “PKK’ye üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul 29’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Tanrıkulu, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nden getirildi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatı Nagehan Avçil ve Tanrıkulu’nun ailesi de duruşmada hazır bulundu.
‘Aleyhteki beyanlar asılsız’
İlk olarak söz alan Tanrıkulu, kendisinin aleyhine beyanda bulunan Şiyar Aydın’ın beyanlarının asılsız olduğunu dile getirdi. Aydın’ın ceza almamak için bu yönteme başvurduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Kendisi de duruşmada, ‘Tanrıkulu’nun örgüt üyesi olup olmadığını bilmiyorum. Sadece olduğunu düşünüyorum’ dedi. Yani somut bir dayanağı yoktur. Tamamen yalan söylüyor. Bu şekilde kimse kimsenin üzerine ifade veremez. Bunun delil olarak ele alınması usule aykırıdır. Sadece duydukları, düşündüklerini dile getirip suçlamalarda bulunuyor. Bu kabul edilmez” dedi.
‘Sanal medya suçlaması’
Daha önce gözaltına alındığını ve polise kullandığı sanal medya hesaplarını bildirdiğini ancak dosyada kendisine ait olmayan bir sanal medya hesabı üzerinden suçlandığını anımsatan Tanrıkulu, Yunanistan’a gittiğine dair iddiaları da reddetti. Tanrıkulu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendisine dair Şırnak ve Silopi Emniyet Müdürlüklerine gönderdiği maillere de dikkat çekip, tepki gösterdi. PKK’ye üye olmadığını, HDP’ye gittiği için hedef haline getirildiğini ifade eden Tanrıkulu, beraat talebinde bulundu.
‘İfadelerin tek bir dayanağı yok’
Söz alan Avçil, iddia makamının hiçbir dayanak sunmadığını dile getirdi. Tanrıkulu’nun Yunanistan veya Edirne’de sinyal verdiğine dair bir bilgi olmadığını, Yunanistan’da örgütsel faaliyet yürüttüğüne dair de bir delilin de olmadığını dile getiren Avçil, buna rağmen bu iddialar üzerinden suçlamaların devam ettiğini kaydetti. Tanrıkulu, “Örgüt üyesi denilen kişi teyzenin evinde gözaltına alındı. İddianame var, ifadeler var ama bir tek dayanak yok” diye kaydetti. Tanrıkulu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihbarına da değinen Avçil, “Tanrıkulu’nun 9 Ekim’de örgüte katılacağına dair mail atıyor. Ancak Tanrıkulu 4 gün sonra gözaltına alınıyor. Hani 9 Ekim’de gidecekti? Kimse bunu sormuyor” diyerek, tepki gösterdi.
‘Tahliye talebi ret edildi’
Avçil, “Biz bu dosyada delil yaratmada kimin mahir olduğunu çok iyi gördük. Tanrıkulu’nun örgüt üyesi olduğuna dair tek bir delil yoktur. Tanrıkulu’nun karartabileceği bir delil de yoktur. Kaçma, saklama şüphesi de daha önce yargılandığı dosyalardan biliyoruz. Bu nedenle tahliye edilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Söz verilen iddia makamı, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Tanrıkulu hakkında süren soruşturma dosyalarının istenmesine karar veren mahkeme, tahliye talebinin reddine karar vererek, duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi.
İSTANBUL