Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) “MeToo” adlı hareketin Avrupa parlamentolarındaki kadınların durumuna yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını basınla paylaştı. UPI tarafından yapılan yazılı açıklamada çalışmanın sonuçlarına ve aynı zamanda konuya ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Açıklamada, Avrupa parlamentolarında görev yapan kadınların ciddi bir şekilde cinsel saldırıya ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekildi. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kadın parlamenterlerin yüzde 85’inin psikolojik şiddete maruz kaldığına dikkat çekilirken, şunlar ifade edildi: “40 yaşın altındaki kadın parlamenterlerin tacize uğramasının muhtemel olduğu; parlamentolardaki kadın personeller, kadın parlamenterlerden daha fazla toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalıyor. Kadınlar yaşadıkları bu gerçekleri parlamentolar içerisinde taşıyacak bir mekanizma bulamıyor.”
Yüzde 81’i parlamenter
IPU ve PACE’ın yaptığı ortak çalışmanın 45 Avrupa ülkesinin parlamentolarındaki 123 kadınla yapılan görüşmelere dayandığını ifade edildiği açıklamada, “123 kadından 81’i parlamenter, 42’si ise parlamentolarda çalışan kadın personelden oluşuyor. Bu rapor, konuya ilişkin IPU’nun daha önceki raporlarını doğrulayacak niteliktedir. Ayrıca bu rapor, parlamentolardaki kadınlara yönelik cinsiyetçilik, taciz ve şiddetin kapsamlı resmini çizecek niteliktedir” denildi.
Yüzde 47’si ölümle tehdit edildi
Görüşme yapılan kadınlardan yüzde 47’si öldürülme, tecavüz ve şiddet tehditti aldığını dile getirirken, yüzde 68’i ise fiziksel görünümleri ve giyinişleri nedeniyle cinsiyetçi söylemlere maruz kaldığına dikkat çekti. Kadınların yüzde 25’i ise doğrudan cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan IPU dönem başkanı Gavriela Cuevas, bir kadın parlamenter olarak raporun ortaya koyduğu sonuçlardan endişe duyduğunu dile getirdi. Cuevas, “Kadınlara yönelik taciz, sadece kadın haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesi değil, aynı zamanda demokrasiye zarar veriyor. Bu durumun kadın parlamenterlerin eylem ve çalışma özgürlüğü üzerindeki etkiyi tanımalıyız” diye kaydetti.
‘Mücadele ile değiştirebiliriz’
PACE dönem başkanı Liliane Maury Pasquier ise şunları ifade etti: “Ne yazık ki, bu çalışma üzücü bir gerçeği yansıtıyor. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik devam ettiği sürece, hiçbir kadın şiddet ve tacizden kendisini koruyamayacaktır. Ama biz kadın ve erkek parlamenterler mücadele ederek bu acı gerçeği değiştirebiliriz.”
KADIN SERVİSİ