Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların çıkardığı Asoyên Jinan dergisi, 19 Temmuz devriminden bu yana kadınların mücadelesini belgelemeyi hedefliyor
Kuzey ve Doğu Suriye’deki 19 Temmuz Devrimi’ne öncülük eden kadınlar, Rojava’daki kadın mücadelesini belgeleyen “Asoyên Jinan” Dergisi’ni çıkardı. ‘Asoyên Jinan’ kadın davalarını ve siyaseti konu alan, kadın savaşçıları, aydınları ve sanatçıları , gerçeği bulmak için mücadele eden kadınları, tüm kadınlara tanıtan siyaset, düşünce ve kültürel bir dergi olarak okuyucu ile buluştu.
2 ayda bir Kürtçe ve Arapça olarak yayınlanan ‘Asoyên Jinan’ dergisinde, Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm kadın faaliyetlerini ve bölgede çalışan kişilerle yapılan röportajları öne çıkarırken dergide ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kadın ve toplumla ilgili değerlendirmelerine özel bir bölümde yer veriyor.
İlk sayı Arapça
Derginin yazı işleri bölümü başkanı Nêrgiz Îsmaîl, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki duruma ve özellikle çocuklar ve kadınlar için askeri, siyasi ve toplumsal zorluklar nedeniyle yılın başında bir derginin Arapça olarak yayınlanmasını tartıştık ve buna göre hazırlığımızı yaptık” dedi. Îsmaîl, derginin yayımlanmasındaki ilk adımın, görevi grameri düzeltmek ve resim çizmek olan kadınlardan oluşan bir ekip oluşturmak olduğunu belirtti.
Dergi kadınların hakikatini temsil ediyor
Nêrgiz Îsmaîl, 19 Temmuz 2012 Devrimi’nin başlangıcından itibaren kadın mücadelesinin mirası olduğunu, özellikle zor durumlarda iletişim alanı başta olmak üzere her alana kadınların katılmasına büyük olanaklar sağladığını vurguladı. Nêrgiz Îsmaîl, bu sayının çalışmasında yer alan kadınların çoğunun ne yazar ne de eğitimli olduğunu, ancak 19 Temmuz Devrimi’nde kazandıkları derin bir bilince sahip olduklarına dikkat çekerek, “Derginin, kendi hakikatini ve toplumunu arayan kadınların bilincini ve ruhunu temsil etmesi için çalışıyoruz” diye belirtti.
Derginin internet sitesi yayına hazırlanıyor
Kuzey ve Doğu Suriye dışındaki kadın yazarların da derginin sayısına katılabilecekleri bilgisini paylaşan Nêrgiz Îsmaîl, “Her kadının ajanstaki konuları okuyabilmesi amacıyla derginin internet sitesini açmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık bir hafta önce derginin ilk sayısını çıkardık ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin geneline hatta Minbiç’teki göçebe kadınlarına kadar dağıttık ve onlarda buna çok sevindi. Toplumsal gerçeklikle ilgili davaları da gündeme getirmeye çalışıyoruz ve derginin Kürtçe bir sayısını da çıkarmak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çünkü tarih yazıyoruz” dedi.
KAYNAK/ANHA