ABD ve Kanada merkezli TransAtlantic Petroleum, Amed coğrafyasında sürdürdüğü kaya gazı ve petrol sondaj ve üretimlerine bir yenisini daha ekledi. Amed’in Sur ilçesinde petrol üretimi yapılacağı duyuruldu
Türkiye coğrafyasında, Amed ve Trakya bölgesinde dünya enerji şirketlerine ve yerli uzantılarına yüzlerce sondaj ve işletme lisansları verildi. Amed’de Schell firması ve TransAtlantic Petroleum sondaj çalışmalarıyla petrol ve kaya gazı üretimlerini sürdürüyor. TransAtlantic Petroleum ve alt şirketi olan Kanadalı Valeura Energy’nin bağlı ortaklığı olan Thrace Basin Natural Gas (Türkiye) Co. Trakya’da uzun süredir bu işlemi gerçekleştirmekte. Ayrıca Çin Devlet Petrol Şirketi CNPC’nin iştiraki Greatwall Drilling Company ile birlikte İhlas Holding AŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) aynı amaçla Amed bölgesinde sondajlar yapıyor.
Şirket agresifleşecek
Seçimlerde Cumhurbaşkanlığı’nı yeniden alan R.T. Erdoğan’ın Meclis’te çoğunluğu da ele geçirmesiyle birlikte doğa yağmasının katlanarak artması bekleniyor. AKP iktidarının kolaylaştırıcılığı ile Türkiye’de yapılanan TransAtlantic Petroleum şirketinin önümüzdeki süreçte daha da agresif bir sürece girmesi bekleniyor. Son yapılan duyuruda Transatlantic Petroleum Ltd. şirketinin Türkiye yapılanması olan TransAtlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim A. Ş. tarafından Amed’in Sur ilçesinde Ham Petrol Arama – Çıkarma (Üretim) ve Depolama faaliyeti gerçekleştirecek.
Günlük 80 ton petrol için
Amed’de elde ettiği lisanslardan Yeniev-7 ve Ofköy-1 adı verilen lokasyonların da yapılacak olan sismik çalışmalar sonucunda, açılacak sondaj kuyularında petrol varlığı, petrolün özellikleri ve işletmeye yönelik verilerin sağlanması planlanıyor. Arama faaliyeti sonrasında da üretime ve depolamaya geçilmesi planlanıyor. Daha önceden arazilerde yapılan gözlemsel tespitlere göre üretime geçilmesi halinde günlük yaklaşık 80 ton ham petrol üretimi yapılması ve depolanması öngörülürken, bu miktarda bir petrol için bölge ekosistemi yıkıma uğratılırken, depolama ise her biri 500 m3/yıl depolama kapasitesine sahip 6 tank ile yapılacak.
Bölgeye üşüştüler
Bölgede yağmanın büyük ölçeklere ulaştığı günümüzde AKP’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Holding’in sahibi olan Ahmet Çalık’a ait Çalık Petrol Arama Üretim Sanayi ve Tic. AŞ’de Amed’in Çınar ilçesinde kaya petrolü çalışması yapıyor. Çıkarılacak ham petrolün aynı saha da 96 m3’lük 4 tankta depolaması yapılacak. Proje kapsamında 12 bin 500 metrekarelik ruhsatlı alanda günlük 376 metreküp (m3) petrol çıkarılması öngörülüyor. TPAO, Schell, Çinli CNPC, İhlas Holding gibi birçok şirket bölgenin ekosistemini yıkıma uğratırken, toprağı ve su kirletip su varlığını adeta yok etmekte.
Çevresel etki gündemde yok
Dünyada yaklaşık 50 yıldır yoğun sanayileşmeye bağlı olarak doğal yaşam hızla kirlenip zehirleniyor. Özellikle son 20-30 yılda kapitalizmin neoliberal politikalarıyla birlikte yoğunlaşan sanayi kirliliği ile hava, toprak ve suda kirlilik kritik değerleri aşılmış durumda. 1970’lerden bugüne tutulan çevresel istatistikler, ülkelerin ekonomik büyüme hedefine bağlı olarak çevreyle ilgili maliyetlerin sermaye büyüme oranlarına etkisi nedeniyle korumaya yönelik hemen hemen hiçbir adım atmamaktadırlar. Çünkü tek çözüm doğaya zarar veren üretim süreçlerinden vazgeçmeleri gerekmektedir.
Kirlilik büyüyor, su kürleniyor
Petrol çevre ilişkisi açısından fosil yakıtlar ve petrole dayalı ürünlerin iklim değişikliğine etkisi yıkım yaratırken, petrol arama ve sondaj, taşıma, işleme süreçleri ve kazalar sonucu oluşan petrol sızıntılarının yarattığı kirlilikle birlikte ekosistemlere büyük zararlar verilmektedir. Son yıllarda ABD’nin başını çektiği ve içinde Türkiye’nin bulunduğu birçok ülkede gerçekleştirilen kaya petrolü ve kaya gazı sondaj ve üretim süreçleri ise kirliliği çok yüksek boyutlara taşımakta. Bir kaya gazı veya kaya petrol ile konvensiyonel sondajlarla ağır metaller yeraltı sularına karışırken, bu süreçlerde kullandıkları su miktarı aynı zamanda su varlığını tüketmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ