Ankara JİTEM Davası’nda Mehmet Ağar başta olmak üzere 19 sanık hakkında beraat kararı verilmesine karşı İHD’de yapılan açıklamada ‘Tüm sanıklar beraat ettiyse bu 19 insanı kim öldürdü?’ diye sorulurken, adalet mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı
Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında Altındağ Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın da aralarında olduğu 19 kişinin ölümüyle ilgili açılan JİTEM Davası’nın karar duruşması Ankara 1’inci Ağar Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Söz konusu duruma karşı faili meçhul şekilde yaşamını yitirenlerin aileleri, avukatlar ve insan hakları savunucuları İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube’de basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ilk olarak Avukat Öztürk Türkdoğan söz aldı.
Uzun zamandır Ankara JİTEM Davası olarak bilinen Mehmet Ağar ve arkadaşlarının Ankara’da 19 kişinin yargılandığı davada mahkemenin İstinaf Dairesi’nin esastan bozma kararına rağmen bir kez daha beraat kararı verdiğini anımsatan Türkdoğan, “Bu bizi bizi şaşırtmadı çünkü maalesef Türkiye’de cezasızlık politikası izleniyor ve bu yargıda bir kültür halini almış durumda ancak biz hakikat ve adalet mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.
‘Türkiye’de hukuk sistemi adalet vadetmiyor’
Ardından söz konusu cinayetlerde babası Abdülmecit Baskın’ı yitiren Eren Baskın söz aldı. Baskın, şunları kaydetti: “Bu günkü karar çok fazla şaşırdığımı söyleyemem. Bunları biz daha önce de aktardık. Bir önceki mahkemede, daha önceki karar duruşmasında bir umudumuz vardı ama bugün gelinen noktada Türkiye sınırları içerisindeki hukuk sisteminin bizlere adaleti vaat etmediğini ve bunu bize uygulamayacağını gördük. Bu olumsuz havanın karşılığı olarak bizim mücadelemiz aslında bu gün başlıyor. Çünkü biz sevdiklerimizi nasıl ki faili meçhul bir cinayete kurban verdiysek bugün de sokaklarda bu faili meçhul cinayetlerle ilgili kimlerin suçlu olduğunu düşünüyorsak bunların ismini haykırmaya ve akıbetini sormaya devam edeceğiz. Mücadelemiz bugün tekrardan başlıyor. Bunun için de sokaklarda kayıp çocukları olarak sadece sevdiklerimizin akıbeti için değil bizim gibi 17 bin faili meçhul cinayete kurban giden insanlarımızın çocukları için bu mücadeleyi vereceğiz. Bütün insanların yarası için bu mücadeleyi vereceğiz ve başka insanların kendi babalarının, sevdiklerinin akıbetini aramak zorunda kalmayacağı bir ülke yaratmak için bu mücadeleyi verecek, sokaklarda olmaya devam edeceğiz.”
‘Mahkeme ‘Bizim adliyelerimizden herhangi bir adalet beklemeyin’ dedi’
Ardından söz alan ve yine söz konusu olaylarda babası Yusuf Ekinci’yi kaybeden Avukat Sertaç Ekinci şöyle konuştu: “Dosyada maddi ve çok ciddi deliller olmasına rağmen mahkeme bunları araştırmaktan imtina etti. Evrensel hukuk kurallarına aykırı hareket etti. Mahkemenin bugün söylediği ‘Bizim adliyelerimizden herhangi bir adalet beklemeyin’ oldu. Bunu sadece bize söylemiyor bu ülkenin ciddi bir nüfusunu oluşturan Kürt nüfusuna bunu söylüyor. Kürt halkının bu anlamdaki adalet arayışı devam edecek. Adalet bulununcaya kadar sonuçlanmayacak. Biz adaleti hukuk çerçevesinde buluncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Daha sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan söz aldı. Söz konusu yargılamanın kayıp yakınlarının mücadele ve ısrarı ile başladığına dikkat çeken Özdoğan, “Bu mücadele sadece yargıyla değil siyaseten de yürütülmeli. Bu dosyada yargılanan sanıkların bir kısmı hala devletin önemli mekanizmalarının içinde yer alan kişiler. Dolayısıyla bizim gördüğümüz süreç de yargısal bir süreç değil politik bir süreç. Hala devletin içerisinde bu mekanizmaların yürütüldüğünü gösteren bir gün de oldu mahkemenin tavrı. Biz mahkemenin değil devletin içerisindeki bazı mekanizmaların tavrını ve durumunu gördük. Beraat kararları bunu gösteriyor. Bu mücadele ne siyaseten ne hukuken bitecek bir mücadele değil. Bizler de HDP hukuk komisyonu olarak bu davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Tüm sanıklar beraat ettiyse bu 19 insanı kim öldürdü?’
Açıklamada son olarak Hafıza Merkezi’nden Esra Biber söz aldı. Dava açılma süreçlerini anımsatan Biber, daha sonra açılan davaların beraat ve zamanaşımı kararları ile sonuçlandığını hatırlattı. Biber, “12 davayı başından sonuna takip ederek hepsinde ortak sorunlar gözlemledik. Bunların başında davaların birbiri ile irtibatlandırılmaması geliyor. 12 Davadan 9’u kapatılmış oldu. 3 Dava devam ediyor. Bu üç davada hem zaman aşımına çok yakın ve bunlarla ilgili de beraat kararı verileceğini tahmin ediyoruz. Bunlar insan hakları ihlalleri ile yüzleşilmediğini gösteriyor. Cezasızlık cezasızlığı getiriyor. Mehmet Ağar ve diğer sanıkların hepsi beraat ettiyse bu 19 insanı kim öldürdü” diye sordu.
HABER MERKEZİ