Lozan’da Kürt Dil Bayramı panelinde konuşan İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık, Kürtçe’nin Eylül ayından itibaren Cenevre kantonunda seçmeli ders olarak okutulacağını söyledi
İsviçre’nin Lozan kentinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü yazar Mürsel Yıldız’ın yaptığı panelde İsviçre Kürt Enstitüsü (Enstîtuya Kurdî a Swisre) Eşbaşkanı Fatma Şık ile enstitü kurucularından yazar Gernas Koçer tarafından birer sunum yapıldı.
Gernas Koçer İsviçre’de her yıl düzenlenen etkinliklerle Kürt Dil Bayramı’nı karşıladıklarını dile getirdi. Kurdistan ve Kürtçe dilinin tarihine ilişkin sunumla konuşmasını sürdüren Koçer yüz yıldır devam eden oto asimilasyon politikaları karşısında Kürt dilinin korunması, sahiplenilmesi ve geliştirilmesi bakımından zorlu bir süreç yaşandığına dikkati çekti.
‘Herkez anadilleri için çalışmalı’
Koçer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerek Türkiye gerek Kürdistan gerekse Avrupa’da yaşayan Kürtler bölge coğrafyasının kadim halklardan biri olarak ana dilleri olan Kürtçeyi kaybetme politikasıyla karşı karşıyadır. Bu bakımdan atılacak olan en önemli adımlardan biri devrimsel bir hamle oluşturarak Kürtler kendilerinden başlayıp ailesi ve çevresini anadiline sahip çıkması için çalışmalıdır.”
Çocuklarımız andillerinden uzaklaştı
Hitit, Asur ve Babil medeniyetlerinin tarihlerinden örneklerle sunumunu sürdüren Koçer “Bu medeniyetler tarihten silinmişlerdir. Düşmanın asimilasyonu üst seviyeye çıkararak sürdürdüğü politikalar sonucu bugün Kürt bölgelerinde çocuklarımız kendi anadillerinden uzaklaşmış durumdadırlar. Özellikle Kürtler için bu aşamada kendi anadillerine sahip çıkma adına büyük bir mücadele sergilemeleri gerekmektedir” diye konuştu.
‘İsviçrede Kürtçe seçmeli ders olarak okutulacak’
İsviçre Kürt Enstitüsü’nün Lozan, Cenevre, Zürih, St Gallen, Bern dahil bir çok merkezde ana dilde eğitim üzerine yaptığı çalışma sürecini aktararak bir sunum yapan Fatma Şık da “İlk aşama olarak bir çok merkezde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması yönünde çalışmalarımıza başladık” dedi. Öğrencilerin Kürtçenin bir çok lehçesinde eğitim görmeleri yönünde yasal engellerin aşıldığını söyleyen Şık “Cenevre kantonunda Eylül ayında başlayacak olan eğitim yılında Kürtçe seçmeli ders olarak okutulacak. Bu çalışmayı önümüzdeki süreç içerisinde İsviçre geneline yayacağız” diye konuştu.
Asimilasyona karşı mücadele
Şık, 100’üncü yıla yaklaşan Lozan Antlaşması’nın ağır asimilasyon politikalarının önünü açtığını hatırlatarak, şunları ekledi: “100 yıldır varlığını devam ettiren Lozan Antlaşması Kürdistan’ı 4 parçaya bölerken ‘Tek dil, tek millet, tek bayrak’ dayatması üzerinden üretilen asimilasyon politikalarıyla halkları kendi dil, kültür ve kimliğinden uzaklaştırmıştır. Halkların dilini ve kültürünü yok etmeyi amaçlayan bu asimilasyon politikalarına karşı anadilimizi savunmamız gerçeği bir kez daha açığa çıkmıştır.”
Yapılan sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Düzenlenen müzik dinletisiyle etkinlik sonlandırıldı.
HABER MERKEZİ