Brezilya’da madenlere yasak, ticari tarıma kısıtlama getirilirken, Türkiye’de yandaşa 3,5 milyon hibe
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ocak ayında göreve geldiğinden bu yana Yerli topraklarında madenciliği teşvik eden aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro’nun politikalarını tersine çevireceğini belirtiyordu. Başkent Brasilia’da açıklama yapan Lula, sürecin zaman alacağını belirterek, “Yerli topraklarına yasallık kazandıracağız” dedi. 6 yeni Yerli yaşam alanına ilişkin alınan karar çerçevesinde, geniş bir Amazon yağmur ormanı alanı da dahil olmak üzere yaklaşık 620 bin hektar alan koruma altına alındı.
Yerli halk memnun
Yerli halka rezervlerdeki doğal kaynakları özel olarak kullanma yetkisi veren karar, tüm madenciliği yasaklarken, ticari çiftçiliğe ve ağaç kesmeye kısıtlama getiriyor. Yeni rezervler, ülkenin merkezinin yanı sıra kuzeydoğu ve güney bölgelerinde yer alıyor. Kararı memnuniyetle karşılayan Yerli liderler, daha fazla alanın koruma altına alınması gerektiğini bildirdi. Söz konusu kararla, son yıllarda Amazonlarda endişe verici hale gelen ormansızlaşmanın önüne geçilmesi bekleniyor.
Hande Fırat’a 3.5 milyon hibe
İktidara yakın olan ve gazetecilik yaptığı iddia edilen Hande Fırat, küçükbaş hayvancılık işine girdi ve 3,5 milyon hibe desteği aldı. Türkiye’de çiftçiler ekonomik kriz nedeniyle birçok problemle karşı karşıya, iflasın eşiğinde üretmeye çalışırken devlet desteğinden mahrum adeta açlığa sürüklenmekte. Bu durum tarımsal üretimi düşürmeye ve hayvancığı bitme noktasına taşırken, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında gazeteci olduğu iddia edilen Hande Fırat’ın küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği için bina yapımı kapsamında 3.5 milyon lira hibe desteği alacağı ortaya çıktı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez yaptığı açıklamada, seçim öncesi Fırat’a verilen desteği ‘giderayak verilmiş bir kıyak’ olduğunu söyledi. Suiçmez, “Sektör dışından alana girip destek alanların çoğu sektörden çıktı. Hibe verildikten sonra hayvancılık yapmayıp hibenin boşa gittiği kişiler var. Çiğ süt referans fiyatı son bir yılda 8.5 lirada sabit kaldı. Çiftçiler süt hayvanlarını kesime yolladı. TÜİK’in istatistiklerine göre son bir yılda havyan varlığında 1 milyondan fazla azalma var” dedi.
Çiftçinin hakkı Fırat’ın cebine
Diğer yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33.2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükselirken, Fırat gibilerine destek adı altında ödenen her kuruş çiftçiden çalınan para olduğu bir gerçek. Brezilya’da şirket tarımına kısıt getirilirken, Türkiye’de Fırat gibilerine hibeler yapılıyor olması Türkiye’deki iktidarın kirli yüzünü ortaya sermekte.
EKOLOJİ SERVİSİ