Seçimler, verilen vaadler ve sözler üzerine yurttaş ikna edilir. Oylar devşirilir. Bu genel doğrudur, olagelendir. Ancak eğer üst üste 20 yıl hükümet olmuş ve ülkeyi yönetmişsen senin için cek-cak ekleri ile biten vaadlerin, verilen sözlerin bir kıymeti harbiyesi olmaz. Vatandaş 20 yıllık karne notuna bakar; oyunu verir veya vermez. Cek-caklar muhalefetin seçim dilidir. İktidarın seçim dili geçmiş zaman ile kurulması, yaptım-ettim ile bitmesi gerekir. İktidar ve muhalefetin bu seçimde kurduğu-kullandığı dil aynı: yani cek-cak! Enteresan değil mi?
İktidar
İktidarın, 20 yılda tarımda yarattığı tahribat korkunç ötesi. Ekilmeyen arazi miktarı 3,5 milyon hektara vardı. Çiftçiler perişan, çiftçiliği terk ediyor. Bankalara ve piyasaya borcu 250 milyar TL’ye dayanmış. Tüketicilerin gıda fiyatlarına yetişecek mecali kalmamış. Gıda fiyatları dünyada düşüşte, Türkiye gıda enflasyonunda dünya 5’incisi. Neden böyle? Hükümetin uyguladığı tarım ve tedarik zinciri politikaları yanlış da ondan. Yanlış olan ne peki? Şirketlerin kayrılması, çiftçi ve tüketicilerin şirketlere soydurulması, diğer adıyla tarımın şirketleştirilmesi politikalarındaki ısrar ve istikrar(!) Üstüne üstlük bir de, çiftçilerin artan maliyetler karşısında topraklarını ekememesi sonucunda, “topraklarınızı da sizlerden alır şirketlere kiralarım” kanunun çıkarılması zulüm değilse ne?
Muhalefet
– Tarımsal üretim girdilerini yerelde üreteceğiz. Tohum, yem ve gübrede dışa bağımlılığı kaldıracağız, bu girdileri gerekirse sübvanse edeceğiz.
– Tarım İşletmeleri Genel Müdürlükleri’nin (TİGEM) tohumluk ve damızlık ıslahı görevine yeniden döndüreceğiz. Burada üretilen girdileri çiftçilere bedelsiz vereceğiz.
– Ziraat Bankası’nı tekrardan tarım ihtisas bankası olarak işlevlendireceğiz.
– Planlı üretime geçeceğiz.
– Her köye bir veteriner hekim, ziraat mühendisi ve ziraat teknisyeni vereceğiz.
– Hayvan varlığımızı her yıl yüzde yirmi artıracağız. Her çiftçi ailesine 10 büyükbaş, 10 küçükbaş hayvanı bedelsiz vereceğiz.
– Su ve elektriği maliyetine vereceğiz vb. vaadleri çiftçilerin yüreğine su serpici, ferahlatıcı. Tüketicileri heyecanlandırıcı vaadler. Aynı zamanda tarımın şirketleşmesine karşı bir politika. Zor ama imkânsız değil. Eğer muhalefet kazanırsa, ki kazanacak gibi gözüküyor, bu sefer cek-cak sırası biz vatandaşlara gelecek; bakacağız, göreceğiz!