Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan ve istismara maruz bırakıldığı için gebelik oluşan 16 yaşındaki çocuğun davası takipsizlikle sonuçlandı. İstismarcıyla evlendirilmek istenen çocuğun ‘izin’ davası görülüyor
Habibe Eren/ANKARA-Jinnews
Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan ve maruz bırakıldığı istismar sonucu gebelik oluşan 16 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi için Ankara 4. Aile Mahkemesi’nde “izin davası” görüldü. Mahkeme heyetinin 20 Ekim’e ertelediği davayı takip eden Ankara Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyesi Avukat Hilal Çelik, istismar nedeniyle oluşan gebelik sonucu dünyaya gelen bebeğin şu an 4,5 aylık olduğunu belirtti. Çocuğun bebekle birlikte kurum bakımı altında olduğunu aktaran Çelik, sanık hakkındaki cinsel istismar dosyasının da “takipsizlikle” sonuçlandığını dile getirdi. Ankara Barosu olarak “Biz çocuğumuza bakabiliriz. Evlenmesine izin vermiyoruz. Bunun çocuğumuzun yararına olduğunu düşünmüyoruz” diyen ailenin yanında dosyaya müdahil olduklarını kaydeden Hilal Çelik, “Uluslararası alanda politik yükümlülükler nedeniyle evlenme yaşının 18 olması gerektiğini, 16 ve 17 yaşında yapılan çocuk evliliklerinin çocuğun cinsel istismarı ve sömürüsü olduğunu, yine Anayasa’da çocukların cinsel istismar ve sömürüden korunmasına karşı devletin yükümlülüklerinin bulunduğu, bu nedenle de çocuk evliliğine ilişkin Medeni Kanun’daki 124. maddenin Anayasaya aykırı olduğu için iptaline karar verilmesi hususunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmasını istedik” dedi.
‘istismara göz yumdu’
Dosyaya müdahil olan Çocuk Esirgeme Kurumu’nun taraf olarak davrandığının altını çizen Çelik, çocuğun üstün yararı gereği uzmanlarca rapor alınmasını talep ettiklerini aktardı. Duruşmada davaya müdahil olup olmayacaklarına da karar verileceğini ifade eden Çelik, “Mahkeme aynı zamanda dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderip göndermeyeceği noktasında da bir karar verecek. Çocuk mahkemeye yanında bakıcı annesiyle geldi. Kurum dosyada taraf gibi duruyordu açıkçası. Avukatları gizli dosya sundu. Gizli dosya dediği de kurum uzmanlarının bu evlenmeye ilişkin görüşünü içeren bir belge. Kurumun çocuğun istismarına göz yumduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
‘Çıkacak karar hayati’
Medeni Kanun’un 124. maddesinin “Olağanüstü hallerde hakimin 18 yaşından küçük, 16’dan büyük çocukların evlenmesine izin vermesine hükmettiğini” ve bu şekilde çocuk evlilik yaşını düzenlediğini hatırlatan Çelik, şöyle dedi: “18 yaş altındaki her evlilik çocuk evliliğidir ve çocuğun üstün yararı ilkesine aykırı bir durumdur. Bir yönden de çocuğun cinsel anlamda sömürülmesidir. Anayasaya aykırılık noktasında taleplerimizi mahkeme kabul ederse, AYM bu evlilik yaşına ilişkin yasal düzenleme noktasında ayrıntılı bir inceleme yapmış olacak. Tabi ki şu an sonuç ne çıkar bilemiyoruz. Ama en azından mahkemenin bu yönde bir karar vermesi hem toplumsal farkındalık yaratacak hem de artık bu alanda sağlıklı bir düzenleme yapma noktasında kamusal organları harekete geçirebilecektir.”