MAPEG tarafından 63 ilin 701 noktasında maden arama ve işletmelerin kurulumu için ihaleye çıkacağı duyuruldu. İhale edilecek araziler avlak olarak geçerken, bu alanlar ormanlık, mera ve tarım arazilerinden oluşuyor
Yusuf Gürsucu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 63 ilin 701 farklı noktasında 252 bin 256,46 hektar doğal alan üzerinde maden aranması ve işletilme kurulması için ihaleler düzenleyecek. Türkiye coğrafyasının yüzde 60’ını maden sahası olarak işaretleyen AKP iktidarı sermaye talebi oluştukça maden ihaleleri düzenlemeye devam ediyor.
İhaleler Mayıs ayında
6592 sayılı Kanun’la Değişik 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 30. maddesi kapsamında 478 adet maden sahası ihale edilecek. Ayrıca yine kanun kapsamında daha önce ihalesi yapılan ancak ihalesinde müracaat olmayan 223 adet maden sahası ikinci defa ihale edilecek. İhaleler mayıs ayı içinde farklı günlerde, Ankara’da bulunan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Atilla Şinasi ÖZDEMİR Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Kayseri’de 18 bin 500 hektar
AKP iktidarının sermayeye alan açma politikaları aralıksız sürerken, doğal yaşam sınırsızca yağmaya açılarak ekosistemler yerle bir edilmekte. Geçtiğimiz yılın Mart’tan bu yana yapılan ihalelerde toplam 1 milyon hektar doğal alanın ihalesi yapılmış olacak. İhaleye konu olan sahalarda bu kez Kayseri, 18 bin 500 hektarla en büyük doğal alanın yok edileceği kent oldu.
Mereş’te 16 bin 257 hektar
Kayseri’yi takiben depremde yerle bir olmuş olan Mereş coğrafyasında 16 bin 257 hektar, Sêwas’da ise 13 bin 123 hektar doğal alan katledilmek üzere maden şirketlerine satılacak. Diğer yandan Erzîngan ve Erzirom coğrafyasında toplam 25 bin 193 hektar doğal alan yerle bir olacak. Yapılan ihalelerin büyük çoğunluğunun yine Kürt coğrafyasında bulunması ise dikkat çekmeye devam ediyor.
Yağma aralıksız sürüyor
MTA verilerinde madenciliğin Türkiye GSYH içindeki payı 2009 yılında yüzde 1,12 olurken, 2017 yılında bu oran yüzde 0.87’e gerilemişti. 2017’de GSYH içindeki payın gerilemiş olmasının nedeni olarak maden şirketlerinin verimsizliği vd. sorunlar gösterilirken, bu nedenle yurt dışından yatırımcı bulmak amacıyla MTA verileri uluslararası dolaşıma sokulmuş ve çok yüksek oranda teşvikler, bedava saha tahsisleri, enerji altyapıları, madenlere ulaşım yolları gibi altyapı ihtiyaçları tamamen kamu eliyle karşılanmaya başlandı. AKP iktidarı milyonlarca hektar doğal alanı yerle bir edecek olan ihaleleri yapabilmek için talep oluşturma adımlarını sürdürürken, son dönem ilgi ve alakada bir azalma ve duraklamalar yaşandığı ihalelerin tekrarlanmasından anlaşılabiliyor.
Veriler dünyaya pazarlanıyor
Doğal yaşamı yağmaya açma amacıyla MTA tarafından yapılan binlerce sondajın verileri iktidar tarafından kurulan kurumlar eliyle tüm dünyaya pazarlandı. ABD, Kanada ve İngiltere’deki sermaye için madencilik önemli bir sektör olarak öne çıkarken, dünyanın dört bir yanındaki coğrafyaları yerle bir edip zehirleyen ve halkları kölelik koşullarında çalıştıran bu ülkelerin tekel konumundaki 3-4 şirketi Türkiye’de madenciliği kontrol ediyor. Ortaya çıkarılan verilerle madencilik yatırımlarının artırılması için yabancı yatırımcılara yönelik İngilizce ve Çince ‘Maden Yatırım Rehberi’ hazırlanmış olması yağmaya daveti kolaylaştırmayı hedefliyor.
18 yılda 8 milyon metre sondaj
Yayınlanan bu rehberler eliyle uluslararası maden şirketleri için Türkiye coğrafyasındaki maden rezervleri ve yer bilgilerinin erişime açılmasıyla birlikte talep toplama işlemi hızlandırıldı. Son 3 yıldır oluşturulan taleplerle birçok doğal yaşam alanı maden şirketlerine satıldı. Türkiye coğrafyasının yüzölçümü olan 780 bin km2 alanda veri toplayıp uluslararası piyasada bu verileri paylaşmak amacıyla uydular yoluyla Jeofizik ve Jeokimya Haritaları hazırlandı. MTA; Metalik Maden, endüstriyel hammadde, kömür, uranyum, petrol, jeotermal, soğuk su ve diğer sondajlar olmak üzere toplam 8 milyon metreyi aşan sondajlar yaptı.