Dünyada yaşanan küresel ısınmanın baş müsebbibinin kömür ve diğer karbonların yakılması olduğu biliniyor. Ancak Türkiye’de bu sorun görmezden gelinerek sermaye çıkarı için yeni kömür madenleri açılıyor
Dünya üzerinde küresel ısınma ve ona bağlı iklim değişimleri ciddi bir ekolojik kriz içinde olunduğu ve özellikle tarımsal üretimlerin giderek azalacağı uyarıları yapılıyor. Buna karşın Türkiye ise “72,3 milyar liralık yerli kömür ekonomiye kazandırılacak” şiarıyla yeni adımlar atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 7 kömür sahasının üretime açılacağını ve bununda cari açığın kapanmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bakan Dönmez, TTK alanlarında yıllık ek 3 milyon toplamda ise 203 milyon ton, TKİ alanlarında ise ek 15,6 milyon ton kömür üretileceğini belirterek, “TKİ ruhsatlarında 25 ila 30 yıllık projeyle 72,3 milyar liralık yerli kömür ekonomiye kazandırılacak” diye konuştu. Dönmez, söz konusu dönemde kömür sahalarından kamuya 21 milyar lira gelir akışı sağlanacağını ifade etti.
Kömürcü Bakan gibi!
Geçtiğimiz nisan ayında istanbul’da ‘2. Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı’ düzenlenmişti. Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Türkiye’de 350 milyar dolarlık kömür rezervi olduğunu ve temiz kömür teknolojileriyle bu kömürün ekonomiye kazandırılması gerektiğini açıklamıştı. Sputnik’e konuşan ve yerli kömüre devletin destek ve teşvikler sunduğunu ifade eden Kömürder Başkanı Muzaffer Polat bir ekonomi bakanı edasıyla, “Kömürümüz Rusya’nın kömürü gibi yaşlı ve kaliteli olmasa da ve kalorileri 2500- 3000 ortalamasında olmasına karşın, her kalori düzeyinin bir ekonomik karşılığı vardır ve biz bu potansiyeli ekonomiye kazandırmalıyız. Çünkü enerji kaynaklı ciddi bir cari açığımız var ve bunun kapanmasına katkı sağlamalıyız. Devlet yerli kömüre destek ve teşvikler veriyor. Bu teşviklerin sonucunda üretim artacak” diye konuşmuştu.
Sular termik santrallere
Geçtiğimiz günlerde sivil toplum kuruluşları tarafından bir rapor yayınlanmıştı. Hazırlanan raporda, dünyanın en büyük 120 yeni kömürlü termik santral planlayan şirket listesi yayınladı. Dünyada yeni kömürlü termik santral planlayan en büyük 120 şirketin beşi Türkiye’den. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ise planladığı 15 bin 370 MW kurulu güç ile küresel listede 7. sırada yer alıyor. EÜAŞ’ın ihaleye çıkarmayı planladığı kömürlü termik santral projelerinden en büyüğü ve muazzam ölçüde su stresi yaşayan bir bölgede kurulmak istenen 5 bin MW’lık Konya Karapınar Projesi. Sadece bu proje bile bir avuç sermayeye alan açmak için nelerden vazgeçildiğini gösteriyor. Bölgede yıllardır yaz sonları meyve bahçelerine su yokluğu nedeniyle su verilmezken, santral saatte 30 bin M3 su tüketecek ve kirletecek. Bu proje ‘milli’ cari açığı kapatmak amacıyla bir şirkete ihale edilecek ve enerji alım garantisi verilecek. Sakarya Nehri dahil birçok nehir ve gölden bölgeye boru hatları ile su taşınacak.
Türkiye termik cehennemi
Paris İklim Anlaşması’nı 153 ülke onaylarken Türkiye onaylamayacağını açıkladı. 1990-2015 arası 25 yılda seragazları salımlarını 262 milyon ton artıran Türkiye, Paris Anlaşması öncesi verdiği niyet beyanına göre salımlarını 2030’a kadar 454 milyon ton daha artırmak istiyor. Türkiye 2000 yılına kadar ithal kömür santralına sahip değilken bugün 7 GW kurulu güce ulaştı. Her bir birim yerli kömür santralı kapasitesine karşılık ithal kömür 1,5 birim arttı. Bugün sahip olduğu 62 santral ile 16,7 GW’lık kurulu güce rağmen ithal santraller daha çok elektrik üretiyor. Aday santraller arasında 20,2 GW ile ithal kömür santrallerı yine lider. Yerli kömür söylemine rağmen sadece 5 GW santral inşa halinde ya da lisans sürecinde. Bu santraller bittiğinde Türkiye’nin kömür santralı kaynaklı salımları 1990’daki bütün salımlarından fazla olacak.
EKOLOJİ SERVİSİ