Almanya, son üç nükleer santralinin reaktörlerini kapatmasıyla 60 yıl sonra nükleer enerji dönemini sonlandırdı
Eski Başbakan Angela Merkel döneminde, nükleer enerji kaynaklı risklerin güvenli şekilde kontrol edilemeyeceği gerekçesiyle nükleer enerjiyi terk etme kararı alındı. Hükümet, nükleer santralleri devre dışı bırakma kararı sonrası Rusya ile enerji anlaşmaları yaptı.
3 nükleer santral kapatıldı
Bavyera’daki Isar 2, Baden-Württemberg’deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzeybatısındaki Emsland operatörlerine göre, üç nükleer santraldeki tüm reaktörler Cumartesi gece yarısından önce kapatıldı.
Üç nükleer santralin kapatılması, Almanya’nın nükleer enerji üretiminden uzaklaşma sürecini tamamladığı anlamına geliyor. Üç nükleer santral geçen yıl ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık %6’sını üretmişti. Santrallerin hizmetten çıkarılması, Alman hükümeti için zorlu bir süreç oldu.
Endişe devam ediyor
Nükleer karşıtları, ülkede üç reaktörün kapatılmasını bir zafer olarak görürken, iş dünyası, Avrupa’nın enerji kaynaklarının istikrarlı olmadığı ve dünyanın fosil yakıtlardan kurtulmaya çalıştığı bir dönemde reaktörlerin kapatılmasını “çılgınlık” olarak nitelendiriyorlar.
Ülkede nükleer enerjinin sona ermesiyle birlikte bu konuda tehlikenin sona erdiğine dikkat çekilirken Fransa ve İsviçre gibi ülkelerdeki nükleer tesislerin ülkeye yakın coğrafyada yer alması da sızıntı endişelerinin sürmesine neden oluyor.
Bir nükleer santralin söküm süreci yaklaşık 15 yıl sürer. Ayrıca, Alman yetkililer uzun yıllardır ölümcül radyoaktif atıkları depolamak için henüz kesin bir çözüm bulamadı. Ülkede nükleerden kaynaklanan açığın yenilenebilir enerjiyle kapatılması bekleniyor.
DIŞ HABERLER