5 yıl önce başlayan HÜDA-PAR ve AKP yakınlaşması sonrası gerçekleşen toplu Hizbullah tahliyelerinde rakamlar netleşti. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, 295 Hizbullah hükümlüsünden sadece 22’si cezaevinde kaldı
HÜDA-PAR ile AKP yakınlaşmasından sonra “yeniden yargılama” adı altında başlayan Hizbullah hükümlülerinin toplu tahliyeleriyle ilgili süreç 5 yıl önce başladı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinin 14 Mayıs’ta olacağını açıkladıktan sonra ittifak arayışına başladı. Erdoğan’a sürpriz sayılmayan bir destek geldi. Gelen destek, 90’lı yıllarda derin devletin Kürdistan’daki tetikçiliğini yapan HÜDA-PAR.
1990’lı yıllarda derin devletin karanlık dehlizlerinde tetikçilik yapan Hizbullah, HÜDA-PAR adıyla artık devletin görünen yüzünün açık bir tarafı olmuş durumda.
HÜDA-PAR, Cumhur İttifakı’nın ortağı olurken domuz bağı cinayetler, işkenceler, mezar evlerle hafızalardaki varlığını da korumaya devam ediyor.
Hizbullah’ın yeni adı olan HÜDAR-PAR, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise Kurdistan’da birçok ilde aday çıkarmayıp AKP’li adayları destekleyeceklerini kamuoyu ile paylaştı. Bu açıklamalardan sonra HÜDA-PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun da içinde yer aldığı HÜDA-PAR yöneticileri Erdoğan’ı ziyaret etti.
Adalet Bakanlığı tasnif etti
Bu ziyaret sonrasında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Hizbullah’ın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan ve cezaları Yargıtay tarafından onanan tetikçilerin tutuklu bulundukları cezaevlerini ve sayılarını tasnif etti.
Bakanlık, hükümlü Hizbullah tetikçilerinin hali hazırda kaç yıldan beri tutuklu bulunduklarını, hangi mahkemelerde yargılanıp cezalandırıldıklarına dair il başsavcılıklarıyla da yazışma yaptıktan sonra tahliye süreci başladı. Toplu tahliyeler için en uygun formülün “Yargılamanın yenilenmesi” olacağı yönünde mutabık olundu.
Talepleri jet hızıyla işleme konuldu
Tahliye olanların neredeyse tamamının avukatlığını üstlenen HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun aktif siyasete atılmasıyla tetikçilerin yargılandıkları dosyalara vekâlet sunan avukatlar mahkemelerden yeniden yargılama talebinde bulundu.
Talepler jet hızıyla işleme alınarak her hükümlü için ayrı ayrı yeni dava dosyaları oluşturulduktan sonra 2018 yılında başlayan tahliyeler gruplar halinde 2021 yılının Nisan ayına kadar devam etti.
Cezaevinde sadece 22 katil kaldı
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün istatistiklerine göre, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye’nin farklı illerinde tutuklu bulunan ve haklarındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından onanarak kesin hükme bağlanan 295 Hizbullah tetikçisi bulunduğu öğrenildi.
Şu anda ise halen 22 Hizbullah tetikçisi hükümlünün farklı cezaevlerinde cezalarını çektikleri belirlendi. Bu hükümlülerin tahliye taleplerinde bulundukları, ancak yargılandıkları mahkemelerin başkan ve üyelerinden oluşan heyetteki yargıçların, tamamen hukuka aykırı, mevzuat dışı bu tahliye taleplerine karşı çıkıp tahliye talepleriyle ilgili ret kararı verdikleri öğrenildi.
Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 4 yılda yüzlerce cinayetin faili olmaktan hüküm giymiş 273 Hizbullah tetikçisinin yeniden yargılamayla serbest bırakıldıkları, davalarının ise tahliye tarihlerinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen bir nihai karara bağlanmadığı anlaşıldı.
Kaynak: Sözcü