Êlih’te STK’lar hakkında ‘gizli tanık’ ifadeleriyle dava açılmasına ilişkin yapılan açıklamada, kurumlara yönelik yargı kumpası kurulduğu belirtilerek ‘Kurumlarımız hakkındaki alçakça iftiralarına karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz’ denildi
Êlih’te faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve derneklerin de aralarında bulunduğu birçok kuruma yönelik bir “gizli tanık” ifadeleri doğrultusunda “örgüte para aktarıyor” gerekçesiyle Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Söz konusu iddiaları “yargı yolu ile kurulmuş kumpas” olarak değerlendiren kurum temsilcileri, basın toplantısı düzenledi.
Êlih Barosu’nda yapılan açıklamaya Êlih Barosu, Êlih Esnaf Odaları Birliği, Mimarlar Odası, Petrol İş Sendikası, Eğitim Sen, Genel-İş Sendikası, SES Êlih Şubesi, Êlih Kahveciler ve İnternet Kafeciler Odası temsilcileri katıldı.
Gizli tanık iddiaları
Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Êlih Barosu Başkanı Erkan Şenses, görevlerini kanunlar çerçevesinde yerine getirdiklerini belirerek, “Anayasa Mahkemesi kararlarında da sıklıkla vurgulandığı üzere demokratik baskı grubu görevini de yerine getirmekteyiz. Bu faaliyetlerimizden rahatsızlık duyan çevrelerin yargıyı alet ederek kurumlarımızı kriminalize etme girişimine karşı kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir davada yer alan bir ‘Gizli Tanık İfade Tutanağı’nda sözde gizli tanık kurumlarımıza yönelik deli saçması iddialarda bulunarak ‘kendisine verilen görevi’ yerine getirmiştir” diye belirtti.
Yargıda operasyonel aparat
Basına ve yargı kararlarına yansıyan birçok meselede “gizli tanıkların” kolluk ve savcılık makamları tarafından yönlendirildiğinin açığa çıktığını vurgulayan Şenses, “Yine Andıç Olayı denilen olayda Genelkurmay’ın bir itirafçı ifadesine nasıl ekleme yaptığı sonradan ortaya çıkmıştır. Bu anlamda kurumlarımızla ilgili iftirada bulunan müfteri gizli tanığın yönlendirilmesi veya ifadesinin yasal koşulları dışında alındığının ortaya çıkması halinde ilgili kişi ve kurumların yargı önünde sorumlu tutulabileceğini belirtmek gerekir. Netice olarak gizli tanıklığın yargıda operasyonel bir aparat gibi kullanılmasından en çok yargı kurumunun zarar gördüğünün bilinmesi gerekir.” diye konuştu.
Kamuoyuna duyarlılık çağrısı
Şenses, şöyle devam etti: “Müfteri sözde gizli tanığın kurumlarımız hakkındaki alçakça iftiralarına karşı yargıyı göreve çağırıyor, bu kumpasa karşı müfteri sözde gizli tanık hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘yalan tanıklık’ ve ‘iftira’ suçlarından suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek istiyoruz. Faaliyetlerimiz ilgili kurum ve Bakanlıklar tarafından periyodik biçimde denetlenmekte olup bu durum yargı makamlarınca da bilinen bir husustur. Biz aşağıda ismine yer verdiğimiz odalar ve sendikalar olarak müfteri sözde gizli tanığın kurumlarımız hakkındaki alçakça iftiralarına karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyor, bu müfterinin yargı önünde hesap vermesi için mücadele edeceğimizi duyurmak istiyoruz.”
HABER MERKEZİ