Dünya Kız Çocukları Günü’nde ”AKP’nin çocuk karnesi” raporunu açıklayan SES, “Çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyeceğiz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla “AKP’nin çocuk karnesi” raporunu yaptığı basın toplantısıyla duyurdu. SES Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, SES Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katılırken, açıklamayı EŞ Genel Başkanı Gönül Erden yaptı.
‘İleriye değil geriye doğru gidiş var’
Erden, çocukların korunmasına ilişkin oluşturulması gereken sistemde ileriye doğru değil, geriye doğru gidişin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ne yazık ki, bugün konuşabildiğimiz tablo kız çocukların hayatlarına ilişkin olumlulukların yer aldığı bir tablo değil. Bugün konuşmak zorunda kaldığımız tablo, çocuklara yönelik istismarı önlemekten uzak, çocukların korunmasının temel olarak belirlenmediği, siyasi hedef ve ihtiyaçların çocukların yaşamlarına ve geleceklerine tercih edildiği muhafazakar politikalar ve uygulamaların eşitsizliği ve istismarı artırdığı, çocukların korunmasına ilişkin oluşturulması gereken sistemde ileriye değil, geriye doğru yol aldığımız bir tablo söz konusu.”
‘İstismarı açığa çıkaran cezalandırıldı’
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 ayda yaşları 18’in altında 115 çocuğun hamile kaldığı bilgisini kamuoyu ile paylaşan çalışanın cezalandırıldığını kaydeden Erden, söz konusu çalışanın cezalandırılması sonrasında olayın kamuoyuna yansıdığını aktardı.
Sağlık Bakanlığı raporu
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde paylaştığı rapora ilişkin de konuşan Erden, şöyle devam etti: “O zamanın haberlerine konu olan 5 aylık sürede kayıt altına alınan hamile çocuk sayısı 115 değil, 158’dir. Çocukların 37’si 15 yaş altındadır. 158 çocuktan 34’ü için adli birimlere bildirimde bulunulmuş, 124 çocuk için ise herhangi bir bildirimde bulunulmamıştır. Biz biliyoruz ki, ortaya çıkan kusur ya da ihmal, sadece burada çalışan sağlık emekçilerine ait değildir, olamaz. Hastane kapsamında yaşanan bütün bu sürecin sorumluluğu Sağlık Bakanlığı’na aittir. Bu nedenle sağlık emekçilerine cezalar verilmesi suçlu ilan edilerek faturanın tamamının çalışanlara kesilmesi gerçekçi ve doğru değildir.”
Erden, açıklamada taleplerini şöyle sıraladı:
“* Sağlık Bakanlığı tarafından bu hazırlanan raporun detayları ilgili kurumlarla paylaşılmalıdır.
* Bir yılda bir hastaneye yapılan çocuk gebe başvurusunun rakamları çok ciddi bir durumu ortaya sermektedir. Tabloyu tam olarak açığa çıkartmak için diğer hastaneler için de benzeri bir araştırma yapılmalı, çocuklarla ilgili durum ve yapılan işlemler tespit edilmelidir. Sonuçlar kamoyuyla ve gerekli kurumlarla paylaşılmalıdır.
* 18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak kabul edilmeli tüm hukuki düzenlemeler buna uygun hale getirilmelidir.
* Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere çocuğun cinsel istismarının ortadan kaldırılması için acil olarak harekete geçilmeli, çocukların korunması öncelik olarak alınarak çocukların istismardan korunacağı bir sistem için alarma geçilmeli kapsayıcı politikalar oluşturulmalıdır.
* Çocuk istismarına ilişkin hazırlanan ve çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin değişiklikler öngören ve daha önce Meclis’e gelen ancak geri çekilen yasa tasarısı istismarı önlemekten uzaktır. Bu tasarı, tamamen geri çekilmeli; bunun yerine bu alanda yıllardır çalışan kurumların birikimi bilgisi ve önerileri dikkate alınarak bir çalışma yapılmalıdır.”
HABER MERKEZİ