SES Amed Şubesi Kadın Meclisi, bölgede meme kanseri vaka sayısının üst sıralarda olmasının ihmalin sonucu olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanlığı’nı önlem alamaya çağırdı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Kadın Meclisi, meme kanseri hakkında yapılan bir anket çalışmasının sonucunu paylaşmak için Amed Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. “Kanser olmamak için koruyucu sağlığa bakan istiyoruz” pankartı asılırken basın metnini SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu.
Dünyada olduğu gibi bölgede ve Amed ilinde de kanserin önde gelen ölüm nedenleri arasında yer aldığını aktaran Orak, “Sigaranın bırakılması, sağlıklı beslenme, normal vücut ağırlığına sahip olunması, hareketli yaşam şeklinin benimsenmesi, zararlı güneş ışınlarından korunmanın, çevresel ve kimyasal kanserojenlerden kaçınmanın önemli ölçüde kanserden koruyucu etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Kanserin önlenmesine yönelik koruyucu halk sağlığı çalışmalarının yürütülmesi yanı sıra meme kanseri gibi sık görülen kanserler için herhangi bir şikâyet ve bulgu olmadan teşhis edilmeleri için tarama yöntemleri bulunmaktadır. Meme kanserine yönelik tarama ile bu kansere bağlı ölümleri azaltmak olanaklıdır. Mamografi taraması ile erken evrede kemoterapi gereksinimi dahi olmadan sadece ameliyat ile tedavi olabilecek meme kanserli hastalar taramanın etkin kullanılmaması nedeniyle çok daha geç aşamada başvurmakta ve daha yoğun, sonuç alıcı olmayan tedavi gereksinimi doğmaktadır” diye belirtti.
Öneriler
Orak, “Bölgemiz ve ilimizin vaka sayılarında en ön sıralarda olması olası bir ihmalin göstergesidir. Bizim sadece meme kanseri için yaptığımız anket sonucuna göre de tarama oranının çok az olduğunu göstermektedir” dedi.
Orak, devamında yaptıkları anket çalışmaları sonucunda ortaya çıkan önlemleri şu şekilde sıraladı:
“*Derhal koruyucu sağlık hizmetinin güçlendirilmesi.
*Her yerleşim birimine KETEM’lerin kurulması.
*KETEM’lerin bulunduğu yerlerin tüm halka duyurulması.
*Kırsal kesimde yaşayan kadınların sağlığa erişimleri için köylerde düzenli taramaların yapılması ve kadınların sağlığa erişimlerinin olanaklarının yaratılması.
*Sağlık kuruluşlarında anadilde sağlık hizmetinin hemen verilmeye başlanması.
*Meme kanserinde farkındalık için her kadına ulaşacak şekilde anadilde kampanyaların yapılması.
*Sağlık Müdürlüklerinin yıllık kanser vakalarını hem kamuoyuyla hem de sağlık örgütleriyle paylaşılması ve kapsamda ortak çalışma yürütmeleri, Sağlık bakanlığının acil olarak belirttiğimiz önlemleri almaya davet ediyoruz. Biz sağlık ve sosyal emekçileri sendikası olarak kadın sağlığı konusunda toplumsal farkındalık çalışması için her türlü çalışmayı yürüteceğiz.”
AMED