Manisa Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından alınan karar ile 10 ayrı ilçede açılması planlanan 18 ayrı jeotermal kuyusu için hazırlanan projeye halktan ve sivil toplum örgütlerinden büyük tepki geldi
Projeye karşı çıkan ve çevresel yıkıma yol açacağı gerekçesiyle itiraz eden bölge halkı ve çevre örgütleri soluğu Manisa Defterdarlığı önünde aldı. Manisa’da valilik Şehzadeler başta olmak üzere, Salihli, Sarıgöl, Kula, Saruhanlı, Demirci, Akhisar, Ahmetli, Gölmarmara ve Turgutlu ilçelerinde aralarında tarım arazilerinin de olduğu 18 ayrı alanda jeotermal enerji santralleri (JES) için izin verildi.
JES’lere hayır
Yapılacak arama çalışmaları kapsamında düzenlenen ruhsat ihalesi öncesinde Defterdarlık binası önünde toplanan çevreci yurttaşlar “JES’lere hayır” sloganları ve pankartlar eşliğinde kararı protesto etti. Açılacak yeni jeotermal kuyularının Manisa ile birlikte, İzmir’e de kaynak sağlayan Gediz Havzası’nı tehdit ettiğini duyuran Manisa Çevre Platformu üyeleri yapılacak ihalelerin ertelenmesini ve JES projelerinden tümden vazgeçilmesini talep etti. Büyük bölümü tarım ve hayvancılık ile geçinen bölge halkının ve üretimin zarar göreceğini aktaran çevreci yurttaşlar “Jeotermale değil, sağlığımız için temiz hava, temiz su, temiz toprağa ihtiyacımız var” diyerek alkışlarla eylemlerine son verdi.
JES’ler suları tüketip kirletir
JES’ler bir termik santral gibi çalışmaktadır. GWh başına ortalama 2700 m3 su kullanımı olan bu santrallerin bulunduğu bölgede hava kalitesini bozarken aynı zamanda yeraltından çekilen ve ağır metaller barındıran atık sularını da çevreye yayarak büyük bir ekolojik yıkım yaratmaktadır. Yoğun su kullanımları bulunduğu bölgelerde su kıtlığına yol açarken aynı zamanda atık suların bir kısmının yeraltına deşarj edilmesinden kaynaklı olarak yeraltı sularını da hem kirletir hem de tüketir. Temiz yenilenebilir enerji safsatası ile süslenen bu işletmeler sabit sermaye gideri dışında işletme giderleri en düşük olan santraller olması bakımından sermayeye çekici gelen yatırımlardır. Santrallerde çok az sayıda çalışan olması, kömürlü ya da doğalgazlı termik santraller gibi hammadde gideri baskısı olmayan sıfır hammadde gideriyle çalışırlarken, bulundukları bölgeyi zehirleyerek yaşanmaz yer haline dönüştürmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ