Afrika’da giderek büyüyen kolera salgını İdlip’te 58 bin kişide görülürken, 23 kişi yaşamını yitirdi. Sınır bölgesinde yaşanan salgınla aynı zamanda sel ve deprem nedeniyle Türkiye de tehdit altında
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı raporda küresel kolera salgının ciddi bir boyuta ulaşarak kötüleştiğini raporlandı. 20 Mart itibarıyla toplamda 24 ülkede kolera salgını vakalarının bildirildiği belirtilen raporda Suriye’nin durumu dikkat çekici. 16 Eylül’den 18 Mart’a kadar kuzeybatı Suriye’de 57.947 şüpheli kolera vakası, 578 doğrulanmış vaka ve 23 ölüm bildirildi. Tüm şüpheli vakaların yarısı (yüzde 48) İdlip ve Harim’de ortaya çıktı. Afrika ve Ortadoğu’da birden fazla ve eşzamanlı yaşanan salgınlara karşı kullanılacak kolera aşısına aşı kıtlığı nedeniyle ulaşılamıyor olması salgının gelişmesine yol açmakta. DSÖ, mevcut durumun küresel düzeyde çok yüksek risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.
24 ülkede büyük salgın
Küresel kolera durumuyla ilgili salgın haberinin 11 Şubat 2023’te yayınlanmasından bu yana, dört yeni ülkenin daha salgınları bildirmesiyle salgın yaşanan ülke sayısı 24’e ulaştı. 2023’ün başından bu yana, salgınlar Güneydoğu Afrika’da daha da yayılırken, Malawi ve Mozambik’teki salgınlar aktif olmaya devam ediyor. Malavi’de Freddy Kasırgası sırasında yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bildirilirken, Malavi’de yerinden olan ve evini kaybedenlerin sayısı ise 500 bini geçti. Kasırganın yarattığı koşullar salgını denetlenemez hale dönüştürürken, Tanzanya, Güney Afrika, Zimbabve ve Zambiya’da durum kötüleşirken, salgın Somali, Etiyopya ve Kenya’da devam ediyor. Mart ayında Güney Sudan’da bir bölgede yeni bir salgın daha bildirilmesi salgının giderek yaygınlaştığını ortaya koyuyor.
Çok yüksek risk
DSÖ raporunda, 2021’in ortalarından bu yana dünyada sayısı, boyutu ile karakterize edilen yedinci kolera salgınında akut hale dönüşen bir artış yaşanıyor. Birden fazla salgının eşzamanlılığı, onlarca yıldır kolera olmayan bölgelere yayılarak ürkütücü boyutta yüksek ölüm oranı oranları yaşanmakta. Kolera salgınının eşzamanlı ilerlemesi kırılgan sağlık sistemleri ile ve iklim değişikliğiyle birlikte ağırlaşan salgın çok yüksek risk oluştururken, diğer ülkelere yayılıyor. Birçok ülke daha yüksek vaka ve ölüm oranları bildirirken, ölüm oranı özellikle endişe verici olarak değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ