Mersin’de av yasağının kalkmasıyla birlikte denize açılan balıkçılar, başta mazot fiyatı zamlarından dolayı zor zamanlar geçiriyor.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’ın haberine göre, Mersin’in Kazanlı sahilindeki balıkçılar 1 Eylül’de kalkan avlanma yasağının ardından ağlarını denize bıraksalar da yaşanan ekonomik krizden dolayı yüzleri gülmüyor. Balıkçılar, başta mazot fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı masraflarının kat be kat arttığını ifade etti.
‘Giderlerimizin hepsi zamlandı’
Yeni sezonda balığın çok olduğunu ancak para etmediğini aktaran 14 yıllık balıkçı Müslüm Ayar, günlük 300 ila 400 kilo arasında balık avladıklarını anlatıp, “Bizler normalde 30 kasa balık tutuyoruz. Bu da yaklaşık 300 kilo balık yapıyor. Önceki yıllarda bu kadar balığımız az da olsa para ediyordu ama bugün 30 kasada çıkarsak para etmiyor. Bunun nedeni de mazot fiyatlarındaki artıştır. Yine mazot dışında diğer giderlerimizin hepsi zamlandı. Şu anki durumda bizi kurtarmıyor. Bu işi yapıyoruz ama maksadımız çark dönsün” dedi.
‘Teknenin masrafını çıkınca bize bir şey kalmıyor’
Ayar, yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: “Çalıştırdığımız işçilerin parası, teknenin masrafı, denetim uygulamalarındaki sertifika, ruhsat, kaptanlık belgeleri ve de işçilerin sigorta işlemleri bizi zor duruma düşürüyor. Şuan teknemde bir arıza olsa onu onaracak gücüm yok. İşçinin parasını ve teknenin masrafını çıkınca bize bir şey kalmıyor. Bu şekil giderse balıkçılık yapan sayısı azalacak. Bu sezon açıldığından bu yana 15 balıkçı teknelerini satıp işi bıraktı.” Bir diğer balıkçı olan Sertaç Akboğa ise, daha önce uluslararası sularda çalıştığını ancak ailesinden uzak kalmamak için balıkçılığa başladığını ancak bu işe başladığı için pişman olduğunu söyledi. Akboğa şöyle devam etti, “Bakın bu balıkçılık çiftçilik işine benziyor. Yakalayan yani üreten ya da satan değil hep aracı kazanıyor. Aradaki tüccarlar kazanıyor. Yaşanan ekonomik krizin bize tek bir etkisi mazot ve malzemelerdir.”