Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla Federe Kurdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye’de anmalar yapıldı
Baas rejimi tarafından binlerce Kürdün kimyasal silahla katledildiği tarih olan 16 Mart 1998’de yaşanan Halepçe Katliamı’nın yıl dönüm için birçok yerde anma törenleri yapılıyor.
Hayat durdu
Katliamda hayatını kaybedenler için saldırının başladığı saat 10.55’te Federe Kurdistan’ın birçok noktasında halk pazarlarda, sokak ve caddelerde, kurumlarda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Kuzey ve Doğu Suriye’de de anma
Kuzey ve Doğu Suriye’de ise Özerk Yönetim kurumları çalışmalarını durdurarak 5 dakika saygı duruşuyla hayatını kaybedenleri andı.
Wan’da Halepçe Katliamı konulu panel
Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgelere Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti (YSP), Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla “Komkujî û tekoşîna li dijî komkujiyê” konulu panel düzenledi.
Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesindeki Aydın Perihan Alışveriş Merkezi’nde bulunan ŞanoWan tiyatro salonunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Jineolojî Dergisi’nden Neslihan Şedal yaparken, konuşmacılar ise yazar Heval Dilbahar ile sosyolog ve yazar Selahaddin Biyani sunum yaptı.
Halepçe Katliamı’nın sıradan bir katliam olmadığını dile getiren Biyani, “Halepçe Katliamı Enfal’in bir parçasıydı. Enfal’e baktığımızda içerisinde 20’den fazla Halepçe Katliamı çıkıyor. Saddam ve Irak hükümeti tarafından sistematik bir şekilde soykırım yaptı” dedi.
PKK Liderinin fikirleri hatırlatıldı
Kürt halkı ve coğrafyası için özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenleri anarak sözlerine başlayan Heval Dilbihar ise Halepçe Katliamı ve Kürtlere karşı olan saldırıları kınadı. Bugüne kadar dünya genelinde tarih, felsefe ve hakikat yolunda mücadeleci olmanın vurgusunu PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığına işaret eden Dilbihar, “Bugün birçok üniversitede Sayın Abdullah Öcalan’ın paradigması ders olarak işleniyor. Fikirleriyle tezler yapılıyor. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikir ve düşünceleriyle Kürt halkı tanındı ve bu aşamaya kadar geldi” dedi.
Kurdistanî İttifak Çalışma Grubu’ndan açıklama
Halepçe Katliamı’nın 35’inci yıldönümü için yazılı açıklamalar da devam ediyor. Kurdistanî İttifak Çalışma Grubu “Ortadoğu’nun Hiroşima’sı, Halepçe Soykırımı!” başlığıyla yaptığı yazılı açıklama ile katliamı kınadı.“16 Mart Halepçe soykırımını anarken, 6 Şubat 2023 Maraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremle halkımız yeni büyük bir felaketle yüzleşti” denilen açıklamada dayanışma çağrısı da yapılarak, katliam için uluslararası kurumların sessizliğine dikkat çekildi.
Kürtler soykırıma uğrarken dünya sessizdi
Açıklamada şunlar denildi:”O gün, evet o tarihi günde doğu dünyasında hiç tepki gelmemişti. Çünkü Saddam müttefikleriydi. Batı dünyasında ise çok ama çok cılız tepkiler gelmişti. Yanı sadece SSCB, Çin değil ABD ve AB’de Halepçe soykırımı karşısında sessiz kalmayı tercih etmişti. Ayrıca Saddam rejimi Enfal Soykırımı’nı sürdürürken, 26-29 Ocak 1987’de Kuveyt’te toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde soykırıma ilişkin hiçbir tepki vermemişti. Hatta Halepçe katliamından sadece üç gün sonra toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı yine sessiz kalmıştı. Dünya Ortadoğu’nun Hiroşima’sı karşısında sessiz kaldı. Yani halkımız O büyük soykırıma uğrarken dünyada yapayalnızdı!”
Kürtlere saldırılar sürüyor
Kurdistan coğrafyasını sömüren rejimlerin Kürt halkına karşı saldırıları devam ettirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Sömürgecilerin özellikle Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Özerk Rojava’nın mevcut statüsünü ortadan kaldırmak, en azından etki ve yetki alanlarını daraltmak hedefinde her fırsatta ısrar ettiklerini görüyoruz. Öyle ki Türkiye, tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadığı ilk günlerde bile Rojava’da saldırılarına ara vermemiştir. Halkımız üzerinde dört parçada baskı, tehcir, soykırım tehlikesi devam ediyor” denildi.
HABER MERKEZİ