AKP doğanın her alanını talan etmek için fırsat kolluyor. Meclis’te bu hafta görüşülecek teklife göre kıyılardaki dolgu alanlarına yeraltı otoparkı yapılabilecek. Teklife imza atan 132 milletvekilinin hepsi ise AKP’li
Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Teklif, 132 milletvekilinin imzasıyla 24 Ocak’ta sunulmuştu. Teklifin ikinci maddesi kıyıların dolgu alanlarında yer altı otoparkı yapılmasını içeriyor. Teklifin yasalaşması halinde, artık dolgu alana yeraltı otoparkı yapılabilecek. Teklife imza atan 132 milletvekilinin hepsi de AKP’den.
Teklifte böylesine bir madde bulunmasının gerekçesi ise “kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması ve kıyının kamu tarafından etkin kullanımı”. Söz konusu madde şöyle:
“Madde ile, kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması ve kıyının kamu tarafından etkin kullanımının sağlanması amacıyla mevcut düzenlemenin özüne bağlı kalınarak dolgu alanında, dolgu yüzeyinden görünmemek ve açığa çıkmamak üzere yer altı otoparkı yapımına imkân sağlanması amaçlanmaktadır.”
Deprem nedeniyle görüşülemeyen Kıyı Kanunu’nda istenen değişiklik tam olarak “deniz kıyısındaki dolgu alanların altına yer altı otoparklarının” yapılması içeriyordu.
AKP doğayı talan alanı olarak görüyor
Yeşil Gazete’nin haberine göre; HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, teklife tepki göstererek “Çevre düzenlemesi ile yeni rant alanları açıyorlar. Oysa böyle bir afet sonrası yapı denetimi ile depremlere karşı önlemlere ilişkin tekliflerin getirilmesi gerekiyordu. Doğa, sonsuz bir talan alanı olarak görülüyor. AKP, çevre sorunlarına rant gözüyle bakıyor. Ekolojik yıkıma davetiye çıkarıyorlar” dedi.
Beştaş, “Depremin en fazla kıyılardaki dolgu alanlarını vurduğunu, dolgu alanlarında inşa edilen binaların yıkıldığını ve büyük enkaza dönüştüğünü gördük. Şimdi yine kıyılar dolduruluyor ve yeni deprem alanları oluşturuyor. Aslında yıkılacak yeni yerler yapılıyor. Bu da depremden ders alınmadığını gösteriyor. AKP, üç ay sonra yürürlükten kaldırılacak yasaları çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
Deniz kirliliği maddesi
Yasalaşması talebiyle sunulan kanun teklifinde bir diğer madde ise gemilerin büyüklüğüne ilişkin. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğine uygulanan idari yaptırımlarda geminin büyüklüğünün esas alındığının hatırlatıldığı ilk maddede talep “100.000 grostondan büyük gemiler için ceza miktarının 100.000 groston esas alınarak hesaplanması”. Maddede şu ifadelere yer veriliyor:
“Gelişen teknoloji ile gemi tonajlanın büyüdüğü göz önünde bulundurulduğunda mevcut hesaplama yöntemi büyük tonajlı gemiler bakımından tatbik edilecek idari para cezası miktarını orantısız olarak arttırmaktadır. Bu çerçevede; Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesinin (ı) bendinde yer alan ve gemiler için uygulanan cezalarda 100.000 grostondan büyük gemiler için ceza miktarının 100.000 groston esas alınarak hesaplanması ve 5.000 grostondan büyük gemilerin evsel vb atıksular ile katı atıklarından kaynaklanan kirliliklerde uygulanacak cezalarda kirliliğin niteliği ve aynı bentte yer alan kirli balast suları için uygulanan cezaların esas alınmasına yönelik düzenlenme yapılması amaçlanmaktadır. ”
OSB maddesi
Üçüncü maddede ise ‘sera’ ve ‘organize sanayi bölgesi’ (OSB) ifadeleri bir arada kullanılıyor. Adana ili Karataş ilçesine yapılması planlanan TDİOSB’yi içeren madde şöyle:
“Madde ile, serada sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi ve ekosisteme zarar verilmeden var olan potansiyelin üretime kazandırılabilmesi amacıyla, ekli krokide gösterilen alanda sera konulu tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi (TDİOSB) kurulabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Ekli krokide gösterilen yerde kurulacak sera konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde otomasyon sistemli modern sera işletmeleri kurulacaktır.”
EKOLOJİ SERVİSİ