Sağlık emekçileri Tıp Bayramı’nı deprem nedeniyle yas havasına kutladı. Deprem nedeniyle zarar gören hastaneleri hatırlatan sağlıkçılar önlem alınmasını istedi
Mereş merkezli deprem nedeniyle Tıp Bayramı’nı buruk kutlayan sağlık emekçileri, sistemdeki sorunların tüm yükü omuzlayan çalışanlara şiddet olarak döndüğünü söyledi.
İzmir
İzmir Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına hekimlerin yanı sıra Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası temsilcileri katıldı. Açıklamayı İzmir Tabip Odası Sekreteri Ceylan Özkan okudu.
Ardından konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, iktidarın 21 yıllık politikaları sonucu hastaların müşteri, hastanelerin ticarethaneye dönüştüğünü belirterek, “Tıp öğrencisinin umutsuzluğu ve genç hekimlerin ülkeyi terk etme eğiliminden tutun, tıp eğitiminin bilerek ve isteyerek niteliksizleştirilmesine, köklü tıp fakültelerine bırakın araştırma geliştirme bütçesini binalarını güçlendirmek için bile bütçe ayrılmamasına kadar yüzlerce sorun, tıp alanına adım atmak isteyen tüm gençlerimizi caydırmakta ve geleceğimizi karartmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde bin 534 hastane bulunuyor. Bunların 900’ü bakanlığa bağlı, 68’i üniversite hastanesi ve 566’sı ise özel hastane. Bu hastanelerin ne kadarının depreme dayanıklı olduğu konusu, şu anda en önemli gündem maddelerinden birisi olmalıdır. Deprem bölgesinde çok sayıda hastane zarar gördü ve hizmet veremedi. İzmir’deki sağlık tesisleri bakımından da deprem riskinin tekrar ele alınması gerekmektedir” dedi.
Wan
Wan-Colemerg Tabipler Odası da, oda önünde açıklama gerçekleştirdi. Birçok hekim ve sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından basın metnini Wan-Colemerg Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç okudu. Depremde sağlık sisteminin de enkaz altında kaldığını belirten Koç, ülkede “sağlıkta dönüşüm” adı altında sağlık sisteminin kar amaçlı bir hizmet haline getirildiğini söyledi.
Yılda 450 milyondan fazla hastanın sağlık kuruluşlarına başvurduğu bilgisini paylaşan Koç, şöyle dedi: “Böyle bir ortam içerisinde bu kadar hastaya bakan sağlık çalışanlarının bu kaos içerisinde bütün yükü omuzlarında taşıdığı bu nedenle sağlık alanında meydana gelen problemler orada çalışan doktor ve sağlık çalışanlarına yansıyarak şiddet olarak geri dönmektedir.Gerek halkın nitelikli kaliteli kolay ulaşılabilir ücretsiz anadilde sağlık sistemine erişmesi gerekse tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını aldığı güvenli çalışma ortamlarının oluşması en büyük temennimizdir.”
Kaynak: MA