Amed’de kayıp yakınlarının yaptığı 735’incisinde gözaltında kaybedilen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbeti soruldu. Eylemde konuşan Babaoğlu’nun abisi Burhan Babaoğlu, ‘Onu katleden üç, beş eşkıya değil bu maşayı elinde tutan düzendir. Düzen değişecek’ dedi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 735’incisinde 12 Mart 1994 tarihinde Riha’da gözaltında kaybedilen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbeti soruldu.
Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eyleme kayıp yakınları, İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve İHD Amed yöneticileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) katıldı.
Asıl sorumlu bu düzendir
Eylemde ilk olarak konuşan Abdullah Zeytun, Amedspor ve Bursaspor’un oynadığı maça dikkat çekerek, “Toplumsal barış ve birlik toplumun inançlarına, kültürlerine saygı duymaktan geçiyor. Geçmişle bir hesaplaşma ve yüzleşme olsaydı bu suçlarla özdeşleşen suçlar rahatlıkla gösterilmez ve acı hatıralar hatırlatılmazdı” dedi.
Sonrasında söz alan Nazım Babaoğlu’nun abisi Burhan Babaoğlu, “Onu katleden üç, beş eşkıya değil bu maşayı elinde tutan düzendir. Düzen değişecek. Sayımız az olabilir ama arkamızda bir tarih var haklıyız, gururluyuz. Sonuna kadar mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
Hakikatin peşini bırakmayacağız
DFG adına konuşan gazeteci Kadri Esen de Nazım’ın kaybettirildiğini ve o günden beri kendisinden haber alınamadığına dikkat çekti. Esen, “Sadece Nazım değil hakikat uğruna Apê Musa, Hüseyin Deniz, Hafız Akdemir, Ferhat Tepe, Yahya Orhan, Kemal Kılıç ve daha sayamadığımız birçok arkadaşımız katledildi ve kaybettirildi. Bizlerde buradan bir kere daha söylüyoruz hakikatin peşini bırakmayacağız” sözlerini kullandı.
1994’ten sonra bir daha haber alınmadı
Babaoğlu’nun kayıp hikâyesini okuyan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz,”12 Mart 1994 sabahı Siverek’teki yerel bir gazetenin çalışanı ve ilçenin Anadolu Ajansı (AA) temsilcisi Murat Yoğunlu, Özgür Gündem Urfa Bürosu’nu telefonla arar. Murat Yoğunlu, gazetenin yetkililerine Siverek’te korucularla ilgili çok önemli bir haber olduğunu ve mutlaka muhabir göndermelerini söyler. Bunun üzerine Nazım Babaoğlu, sözü edilen haberi takip etmek ve Murat Yoğunlu ile buluşmak üzere Siverek ilçesinde bulunan İrfan Matbaası’na gider. Görgü tanıklarının beyanlarına göre; Nazım Babaoğlu, İrfan Matbaası adlı işyerine gittiğinde Bucak Aşireti’ne mensup korucular tarafından zorla dışarı çıkartılarak bir araca bindirilip Sedat Bucak’ın evine götürülür. Nazım Babaoğlu’ndan 12 Mart 1994 tarihinden bu yana bir daha haber alınamaz” dedi.
Dosya AİHM’de
Dosyaya dair de bilgi veren Akdeniz, “Nazım Babaoğlu ile ilgili soruşturma dosyası ise 2014 yılında zamanaşımına uğramıştır. Ailenin tüm başvurularına, tanık beyanlarına rağmen Nazım Babaoğlu dosyasında bir gelişme sağlanmaz. İç hukuk yollarından bir sonuç elde edemeyen aile, dosyayı AİHM’e taşır. Nazım Babaoğlu dosyası halen AİHM’de karar aşamasındadır” diyerek Baboğlu’nun akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi.
Eylem, yapılan konuşma ve okunan açıklamanın ardından gözaltında kaybedilen Nazım Babaoğlu ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için 1 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.
AMED