Kurdistan ve Türkiye’de öfke ve dayanışmanın hakim olduğu duygularla kutlanan 8 Mart’ı değerlendiren Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, mücadele azminin Newroz alanlarına taşıyacaklarını söyledi
Bu yıl depremin gölgesinde yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hem Kurdistan’da hem de Türkiye’de kitlesel bir şekilde kadınların alanlara çıkmasıyla kutlandı. Kadınların dayanışma ve mücadele kararlılığıyla geçen 8 Mart’ı değerlendiren Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, mücadele azminin Newroz alanlarına taşıyacaklarını söyledi.
‘Hükümet istifa’ sloganı doğalında çıktı
Depremin getirdiği yas halinin öfkeye dönüştüğünü ve 8 Mart’ı bu şekil karşıladıklarını belirten Kaya, “Katılım zayıf görünse de kadınların öfkesi ortaya çıktı. Yani yasın isyana dönüşmesi ve öfkenin alanlarda ifade edilmesini yaşadık. Bütün şehirlerde Kürdistan’da da kadınlar en çok ‘Hükümet İstifa’ diye seslendi. İktidardan bir beklenti içerisinde olduğumuz için değil, deprem alanlarında ölüme terkedilen insanların durumunu görünce, o çaresizliği görünce doğal bir refleks olarak istifa bekleniyor. Öfkenin ortaya çıkardığı bir başka sloganda da seçimlerin olacağı güne vurgu yapılarak, ‘Bu gün değilse 14 Mayıs’ta’ denildi” diye konuştu.
Deprem bir kırılma yarattı
8 Mart alanlarındaki duyguyla Newroz’a yürüyeceklerini vurgulayan Kaya, “ On binlerce inanın yaşamını kaybetmesinin verdiği yas ve öfkeyle hareket ediyoruz. Newroza da bu duyguyla gideceğiz. Bu yasın, öfkenin direnişe dönüşeceğini ve mücadeleyi büyüyeceğine inanıyorum. Çünkü oluşan duygu sadece Kürdistan’da değil, Türkiye’nin her yerinde insanlarda muazzam bir kırılma yarattı. 8 Mart’ta olduğu gibi kadın öncülüğünde yüzleşmeyi yaşayan toplum Newroz’da da başka bir ruhla o alanlarda olacak. Bu yüzleşme bizi daha çok direniş ve mücadeleye götürecek” dedi.
Önümüzde zorlu bir süreç var
Yeni kurulacak yaşama alanlarında kadınların yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Kaya, “Önümüzde meşakkatli ve zor bir süreç var. Kadınlara destek olunabilecek onlara yaşamla bağ kurulabilecek bir takım mekanizmalar oluşturmaya ve bu farkındalıkla çalışmayı daha hızlandırmaya çalışıyoruz. En başta kadınların şiddetle mücadele, yaşamla bağını oluşturabileceği ve psikososyal destekler alabileceği alanlar yaratmayı amaçlıyoruz. Depremin yarattığı psikolojik travmadan uzaklaştıracak, deprem dışında bir şeylerin konuşulmasını sağlayacak alanlar açmak gerekiyor. Bunun çalışmalarını da ortak bir şekilde yürüteceğiz” dedi.
AMED