HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 8 Mart dolayısıyla verdiği kanun teklifinde, bugünün tatil olmasını isterken, kadınların ped gibi hijyen ürünlerine de ücretsiz ulaşmasını talep etti
Deprem, baskı ve yaklaşan seçimlerin gölgesinde tüm engellere rağmen kadınların sahada olduğu 8 Mart dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih (Batman) Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olmasına, ped ve tamponların ücretsiz olmasına ilişkin Meclis’e paket kanun teklifi sundu.
Kadınlar hijyen ürünlerine ulaşabilsin
“17.03.1981 Tarih ve 2429 Sayılı Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak sunulan teklifinin gerekçesinde, kadınların birçok hayati sorunla yüz yüze olduğu vurgulanarak, yıllardır süren mücadeleye saygı olarak 8 Mart’ın tatil olması istendi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi” gerekçesinde ise regl yoksulluğu ve kadınların hijyenik pedlere ulaşamamasındaki sorunlara dikkat çekilerek, özellikle yaşanan depremde bunun öneminin bir kez daha anlaşıldığı belirtildi.
Kadınların özgün ihtiyaçları karşılanmadı
Başaran ayrıca “Afetin ilk anından itibaren kadınların yaşadığı sorunların tespiti, alınması gereken tedbirlerin, izlenmesi gereken politikaların belirlenmesi amacıyla” Meclis’e araştırma önergesi verdi. Önergede, kadınların deprem bölgelerinde özgün ihtiyaçlarını karşılayamadığı, güvenli alanlarda kalamadıkları, kendilerini ve çocuklarını istismardan korumak için nöbet tuttukları belirtildi.
Yardımlar herkese ulaşmadı
Kadınların barınma ve şiddet sorununa dikkat çekilen, güvenlik açısından ciddi risklerle karşı karşıya oldukları belirtilen önergede, yardımlara ulaşmada mülteci, engelli ve ve LGBTİ+ların sorunlar yaşadığı da belirtildi.
Önergede depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen kadınların gıda, barınma ve giyim ihtiyaçlarının henüz karşılanmadığı belirtilerek, cezaevlerindeki kadınların durumuna da dikkat çekildi. Önergede, “OHAL süreci kapsamında verilen görüş yasaklarıyla tutuklu/hükümlü kadınlara işkence edilmiştir” denilerek sorunların tespiti için araştırma komisyonu kullanılması gerektiği belirtildi.
ANKARA