Deprem kenti Semsûr’a dair bilgi veren HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz, ‘Resmi olmayan rakamların açıklanmamasının nedeni, yetkili kurumlarca takibinin yapılmaması ve enkazlara müdahale edilmemesiydi. Kayıtlarda olmayıp yaşamını yitiren birçok insan var’ dedi
Mereş’te (Maraş) merkezli yaşanan depremle yerle bir olan kentlerden olan Semsûr’da ( Adıyaman) birçok ilçe ve köylerde yeterli çalışma depremden bir ay geçmesine rağmen henüz yapılmış değil. Resmi verilerle 11 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği kaydedilse de kent halkı bu sayının 30 binin üzerinde olduğuna işaret ediyor.
İlk günden beri dayanışma
Çalışmaların geç başladığı kentte ilk günden beri Halkların Demokratik Partisi (HDP), sivil toplum örgütleri ile Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu sahada halkın yaralarını sarmaya çalışıyor. Çalışmalara dair Mezopotamya Ajansı’ndan Zerrin Sargut’a konuşan Kriz Koordinasyon Masası’nda yer alan HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz, dayanışmanın önemine değindi.
İmar affı felakete yol açtı
Depremin Semsûr’da büyük bir yıkıma yol açtığına değinen Gürbüz, onbinlerce insanın yaşamını yitirdiğini, 50 bini aşkın insanın enkaz altında kaldığını belirtti. Gürbüz, Sergolan (Gölbaşı), Besnî (Besni), Tût (Tut) ve Cêlîk (Çelikhan) ilçeleri ve bağlı köylerde yaklaşık 11 bin binanın yıkıldığını aktararak, “Yıkılan binaların birçoğu son 5 yılda oturma izni ve ruhsat alan yapılar. İktidar, fay hatlarının olduğu bir bölge olmasına rağmen 3 milyona yakın imar affı getirerek, büyük bir felaket yaşattı. Deprem için alınması gereken birçok önlem vardı ancak yaşayarak gördük ki herhangi bir önlem alınmadı. Deprem olduktan sonra anında deprem bölgelerine müdahale etmesi gereken ekipler, 3 gün sonra geldi” dedi.
Kayıtlara yansımayan daha fazla
Semsûr’da resmi kayıtlara yansımayan binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirten Gürbüz, “Resmi olmayan rakamların açıklanmamasının nedeni, yetkili kurumlarca takibinin yapılmaması ve enkazlara müdahale edilmemesiydi. Kayıtlarda olmayıp yaşamını yitiren birçok insan var” diye konuştu. Depremzedelerin ihtiyaçlarının büyük bir bölümünün Kriz Koordinasyon Merkezi’nce karşılandığını kaydeden Gürbüz, “Hem Kurdistan’dan hem de dışardan birçok kurum, parti ve kişinin yardımları oldu” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.
SEMSÛR