Gazetecilerin gözaltına alınmasını “mesleği yaptırmama operasyonu” olarak değerlendiren ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, 4 gazetecinin serbest bırakılmasını isterken; TGS Temsilcisi Mahmut Oral ise gazetecilere yöneltilen iddiaların inandırıcı olmadığını söyledi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, Diyarbakır merkezli 9 ilde yapılan ev baskınlarında gazeteciler Abdurrahman Gök, Kibriye Evren, Semiha Alankuş ve Esra Solin Dal’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gazetecilere dönük gözaltının talimat üzerine yapıldığını dile getiren Boltan, “Operasyonun merkezi planlamanın talimatı üzerine, birilerinin tatmin edilmesi üzerine yapıldığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre önce yaptığı açıklamanın akabinde böyle bir operasyonun yapılması tesadüfi değildir. Yapılan açıklamada gazeteciler de hedef gösterilmişti. Şu ana kadar edindiğimiz bilgilere göre Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Kibriye Evren ve Esra Solin Dal olmak üzere dört gazeteci meslektaşımız gözaltına alındı. Aynı zamanda Gazeteci Ömer Çelik’in evi de basılmış. Gazeteci Çelik’in evde olmadığı halde evinin kapısı kırılarak içeriye giriliyor. Evdeki eşyalar dağıtılıyor” dedi.
‘Mesleği yaptırmama operasyonu’
Gazetecilerin gözaltına alınmasını, “mesleği yaptırmama operasyonu” olarak değerlendiren Boltan, “Evleri basılan meslektaşlarımız daha önce savcılık ve emniyetin çağrısı üzerine gidip ifadelerini vermişlerdi. Buna rağmen evlerinin basılmasının bir tek amacı var. Biz sizi uyutmayacağız. Siz bu mesleği yapmayacaksınız operasyonudur. Bu bir suç, yargı, hukuk operasyonu değildir. Özünde ifade edecek olursak korkutma, sindirme ve işi yaptırmama operasyonudur. Bunun kendisi suçtur. Biz bu yaklaşımı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diye konuştu.
‘Gazetecilerden intikam alınıyor’
Gözaltına alınan gazetecilerin mesleki pratiklerine baktıklarında ödüllendirilmeleri gerektiğini, hükümet ve bürokrasinin hukuksuzluklarını gözler önüne serdikleri için kendilerinden intikam alındığına dikkat çeken Boltan, şunları kaydetti: “Gazeteci Abdurrahman Gök, Newroz alanında öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un olayını tüm açıklığıyla çektiği fotoğraflarla göstermişti. Gazeteci Ömer Çelik üç gün önce Diyarbakır Adliyesinde duruşması vardı ve bu duruşmaya katılmıştı. Yine aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak’ın hackerlerin maillerini kırması üzerine Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve toplum tarafından kabul edilmeyecek bilgiler, yine Ömer Çelik’in yaptığı haberlerle gündem olmuştu. Bundan dolayı bir intikam operasyonu diyorum. Sen misin hükümetin yanlışlarını kamuoyuyla paylaşıyorsun.”
Gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen Boltan, “Bu tür operasyonlar özgür haberciliğin önüne geçemeyecek. Bu gazeteciler halkın bilgi edinme hakkı kapsamında tarafsız ve objektif haberleri ile Türkiye toplumunu aydınlatmaya devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.
TGS: İddialar inandırıcı değil
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise gözaltına alınan gazetecilere yöneltilen iddiaların kendisine inandırıcı gelmediğini, meslektaşlarının habercilik yaptığını söyledi. Oral, “İktidar yine gözdağına gazeteciler üzerinden başladı. Alışkın olduğumuz üzere yine bir sabah operasyonu dalgasında gazeteci arkadaşlarımız maalesef gözaltına alındı. Elde ettiğimiz bilgilere göre, suçlamalar KCK Basın Koordinasyonu yönünde. Eğer haklarında yürütülen bir soruşturma varsa da bunun çok zamana yayılmadan bir an önce sonuca ulaştırılmasını ve arkadaşlarımızın derhal adli makamlara sevk edilmesini talep ediyoruz. Çünkü daha öncede iktidar gözaltına alınan gazeteciler ile ilgili olarak onları gözaltında tutup daha en başından cezalandırma yoluna gitmişti. Bu arkadaşlarımızın başına böyle bir durumun gelmesini arzu etmiyoruz. Daha bir kaç gün önce Gazeteci Ömer Çelik Diyarbakır Adliyesinde görülen davasında gazeteciliği savundu. Bizzat izlediğim duruşmada Ömer Çelik, kaçacak bir durumun olmadığını yaptığı haberlerin gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtmişti. Daha üzerinden bir hafta geçmeden bu arkadaşlarımızın haklarında soruşturma ile ilgili ciddi bir delil yokken gözaltına alınmaları bizde endişe yaratıyor” dedi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Veysi İpek de gazetecilere dönük gözaltılara ilişkin emniyeti aradıklarını ancak bilgi alamadıklarını, bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından randevu talebinde bulunduklarını söyledi.
Kaynak: MA