Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu ile Suriye ‘Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Girişimi’, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da 28 Şubat- 1 Mart tarihlerinde arasında ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, barış ve istikrar’ konulu konferans düzenliyor
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999’da Kenya’nın başkenti Nairobi’den Türkiye’ye getirilişinin üzerinden geçen 24 yılda, İmralı F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede mutlak tecrit altında tutuluyor.
Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu ile Suriye ‘Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Girişimi’ Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da 28 Şubat- 1 Mart tarihlerinde arasında “Abdullah Öcalan’a özgürlük, barış ve istikrar” adıyla düzenleniyor.
Yapılacak konferansa, Güney Afrika’daki siyasi parti ve işçi sendikalarının temsilcileri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları Mazlum Dinç, Suriye Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden bir heyet, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Birlik Partisi temsilcileri (PYD) ve Kongra Star konferansa katılacak.
Aktivist ve siyasiler katılacak
Konferansta Güney Afrika Ulusal Kongre Sözcüsü Cameron Dugmore, Güney Afrika Komünist Partisi Sözcüsü Sule Mbela, Cosatu Parti Sözcüsü Melvyn De Bruyne ve Güney Afrika Sendika Başkanı Barry Mitchell birer konuşma yapacak. Konferansa ayrıca Yargıç Albie Zaks da katılacak ve Abdullah Öcalan’ın kaçırılmasının hukuki boyutu hakkında konuşacak. Yargıç Albie Zaks bir insan hakları aktivisti ve Güney Afrika’nın apartheid’a karşı mücadelesinde önde gelen bir isim. Zaks, Nelson Mandela tarafından ülkenin ilk anayasa mahkemesinde yargıç olarak görevlendirildi.
Konferansın ilk gününde 7 başlık altında şu konular tartışılıyor:
“Demokratik ulus ve Önder Öcalan’a Güney Afrika partilerinin desteği, Önder Öcalan’ın tutulduğu tek kişilik hücre, İmralı sistemi ve Güney Afrikalıların tek kişilik hücrelerde yaşadıkları, dünyadaki ve bölgedeki çatışmaların nedenleri, gücü, ulus-devlet sistemi ve Ortadoğu devletlerinin sorunları, Halkların kurtuluş mücadelesi, özellikle Kürt halkının mücadelesi, Ortadoğu ve dünya için demokratik çözüm tartışılacak. Bununla bağlantılı olarak, kadınların özgürlük çabaları, siyasette kadın devrimi, model olarak Kuzey ve Doğu Suriye’de toplumun demokratikleşmesi, Arap ülkeleri, Türkiye ve Afrika’da kadın mücadelesi.
Demokratik ulus, özyönetim ve ekonomik kalkınma, Kuzey ve Doğu Suriye deneyimi ile Ortadoğu’da ve dünyada devrim ihtiyacı. Ortadoğu’da gelinen nokta, demokratik konfederalizm, demokratik Suriye’nin tesisi, Abdullah Öcalan’ın ve Türkiye cezaevlerindeki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasının önemi ve demokrasiye giden yol haritası ve Kuzey ve Doğu Suriye, Kürdistan ve Güney Afrika’da Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne yönelik girişimler ve Önder Öcalan’ın avukatlarının bu konudaki çabaları.”
Konferansın ardından sonuç bildirgesi açıklanacak.
Kaynak: ANF