Depremden dolayı 30 bin 521 dairenin kullanılamaz hale geldiği Semsûr’da, bir molozlar birde molozlar başında nöbet tutan jandarmalar kaldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Semsûr’daki (Adıyaman) hasar tespit raporuna göre kentte 2 bin 349 bina yıkıldı. Bu yıkılan binalarda toplam 9 bin 844 daire bulunurken, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkılan toplam bina sayısı ise 10 bin 549 olarak açıklandı. Bu toplamda ise, 30 bin 521 daire bulunuyor. Bunun yanında 5 bin 54 ticarethane de ya yıkıldı ya da ağır hasarlı iken, 350 ahır da yıkıldı veya ağır hasar aldı.
Semsûr’da en fazla merkezde bina yıkılırken, 614 bina Sergolan (Gölbaşı), 168 bina Kolik (Kahta), 125 bina Besni de yıkıldı. Depremin 4-5’inci gününden itibaren kepçe ile yıkılan binalara girilirken, birçok binanın da enkazı toplanarak kentin içindeki dere yataklarına dökülmeye başlandı. Kentin genişlemesiyle kent içinde kalan Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) önünde bulunan Eğri Çay deresinin koluna dökülen molozlar, dere yatağını doldurmak üzere. Her gün yüzlerce kamyon kentin farklı noktalarından çıkan enkazı taşıdığı dere yatağında biriken molozlar devasa büyüklüğe erişti.
Moloz başında nöbet
Molozların döküldüğü noktada 7/24 saat nöbet tutan jandarma, bölgeye moloz dökenlerin haricinde kimsenin yaklaşmasına izin vermiyor. “Molozlar içinde çıkabilecek değerli eşyaları koruyor” gerekçesiyle bölgede nöbet tutan Jandarma, insanların bölgeye girişini yasakladı.
Kentteki en önemli sorunlardan bir diğeri ise, yıkılan binaların enkazlarının kaldırıldığı sırada ortaya çıkan toz bulutları. Enkazların susuz kaldırılma yöntemi nedeniyle ortaya çıkan tozlar, çok sayıda üst solunum yolu sorunlarının yaşanmasına neden oluyor. Aynı zamanda enkazların kaldırılması sırasında başta asbest olmak üzere radon gazı gibi kanserojen maddelerin havaya karışması ve bunların uzun süreli solunmasının akciğer kanseri ile akciğer zarı kanserine (mezotelyama) yol açabildiğini yönünde uyarılara rağmen, enkaz kaldırma uygulaması sürüyor.
SEMSÛR