Kızılay’da rezaletlerin sonu gelmiyor. Günde 200 konteyner üretebilecek fabrikası olmasına rağmen ‘ekonomik gerekçelere’ sığınan Kızılay, atadığı ‘kebapçı’ müdürden sonra şimdi de ‘huzur hakkı’ ile milyonları yöneticilerin cebine koyuyor
Mereş (Maraş) merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı kentlerde 13,5 milyon insan depremden ağır şekilde etkilendi. Binlerce kişi sokaklarda yatıyor. Başta çadır olmak üzere temel ihtiyaçlara erişim sıkıntısı hala had safhada. Son olarak Kızılay’ın deprem bölgesinde gerekli ve yeterli yardımı sağlamadığını ifade edenlere “namussuz, ahlaksız, adi” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı konuşmasında Kızılay’ın günde 2,5 milyon kişiye yemek sağladığını iddia etti.
‘Huzur hakkı’ndan milyonlar…
Kızılay’ın içinde yaşananlar depremin olduğu günden beri ise gündemi sarsıyor. Son olarak “huzur hakkı” adı altında Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak’a 12 şirketten her ay 198 bin TL ‘huzur hakkı’ verildiği ortaya çıkmıştı. Son 3 yılda “yöneticilere sağlanan fayda” adı altında toplam 35 milyon 884 bin 923 TL dağıtıldığı tespit edildi.
Tülek’e Kızılay’dan torpil
Öte yandan BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre; daha önce AKP’nin çalışanı olan Gürkan Tülek’in Kızılay’da yüksek maaşla İnsan Kaynakları Direktörü yapıldığı ortaya çıktı. Tülek’in hikayesi 2008’e uzanıyor. 2008 yılında Beyoğlu Sütlüce’deki AKP İstanbul İl Başkanlığı’na düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralandığı belirtilen Tülek’in 3 Aralık 2008’de Hürriyet Gazetesi’nde ve T24’te “Patlamada güvenlik görevlisi Gürkan Tülek ağır yaralandı” başlıklarıyla haberleri çıktı.
40 bin TL maaş
Kızılay’ın internet sitesindeki özgeçmişinde, patlamadan bir süre sonra Tülek’in Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlı Gübretaş’ta İnsan Kaynakları Uzmanı ve Organizasyonel Gelişim Yöneticisi yapıldığı ve 2017’nin Eylül ayında da itibaren de Kızılay’da İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalıştığı belirtiliyor. 2019’da Kızılay’dan yaklaşık 17 bin TL maaş aldığı ortaya çıkan Tülek’in, güncel maaşının da 40 bin TL’yi bulduğu iddia ediliyor.
Gürken Tülek iddialar üzerine yaptığı açıklamada, “Açıklama yapmayacağım. İstediğinizi yazmakta özgürsünüz. Sorularınızı Kızılay Basın Müşavirliği’ne iletin” dedi. Basın Müşavirliği, BirGün’ün “Tülek’in daha önce AKP İstanbul İl Başkanlığı çalışanı olması” yönündeki ısrarlı sorularına ise yanıt vermedi.
Fabrika üretim yapmıyor
Yine BirGün’nden İsmail Arı’nın haberine göre; Melêti’de Türkiye’nin en büyük konteyner üretim fabrikası bulunan Kızılay, 120 personelle üç vardiya çalışması halinde 24 saatte 200 konteyner üretebilecek kapasitede. Ancak depreme rağmen fabrikada üretim “ekonomik gerekçeler” bahanesiyle yapılmıyor.
Kebapçı ‘müdür’ olmuş
Ayrıca çadır fabrikasının bağlı olduğu Kızılay Sistem Yapı isimli Kızılay şirketinde görevlendirilen ve prefabrik üretimi alanında tecrübesi olmadığı ifade edilen Üzeyir Pala’nın, fabrika çalışanlarına ve yöneticilerine uzun süredir mobbing uyguladığı iddia ediliyor. Pala’nın liyakatsiz atamaları da fabrika personeli tarafından kabul görmedi. Daha önce kebapçılık yapan Recep Toy isimli bir kişi personelin itirazına rağmen fabrikada idare müdürü olarak görevlendirildi.
Kınık’ın yalanları
Daha önce şirketlere konteyner üretip satan fabrikaya Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından, 9 Şubat tarihinde gitti. Kınık sosyal medya hesabından fabrika çektiği videoyu paylaştı. Cumhurbaşkanlığı saraylarını inşa eden ve şehir hastanelerini işleten Rönesans Holding’in siparişi nedeniyle üretilen konteynerlerin önünde konuşan Kınık, deprem nedeniyle fabrikada üretime hız verdiklerini iddia etti.
HABER MERKEZİ