Peş peşe yaşanan depremlerin üzerinden 19 gün geçmesine rağmen birçok yere çadır verilmiş değil. Yurttaşlar yapılan yardımların ise özellikle muhtarlar tarafından yakınlarına verildiği ve Kürt mahallerine yardım yapılmadığını belirtti
Kurdistan ve Türkiye’nin 11 kentinde etkili olan depremin üzerinden 19 gün geçmesine rağmen depremzedelerin henüz barınma ve sağlık sorunları çözülmüş değil. Yoğunlukta Kürtlerin yaşadığı Mereş’in merkez Yavuz Selim Mahallesi’nde birçok aile günler geçmesine rağmen derme çatma barakalarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Mezopotamya Ajans’ından ( MA) Dilgeş Ruvanas‘a konuşan Gökhan Gül, “İnsanlar şu anda tamamen mağdur durumda. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen mahallede halen hiçbir devlet yetkilisi yok. Evlerinin güvenliğini insanlar sağlamak zorunda kalıyor. Hala çadır ve yemek bulamıyorlar” diyerek yaşadıklarını anlattı.
İnsanlar kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor
Mereş’in belirli yerlerine yardımların yoğun olarak gittiğine dikkat çeken Gül, “Yoğunlukta Atatürk Parkı ve AFAD’ın belirlediği yerlerde bulunan depremzedelere yardımlar gidiyor. Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan depremzedeler ise oralara gidip gıda bulmaya çalışıyor. Bu mahallede daha hiçbir devlet ve AFAD yetkilisi yok. İnsanlar kendi çabalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.
Nereye başvursak boş kaldı elimiz
Deprem sonrası 6 gün boyunca soğuğa rağmen dışarıda kaldıklarını aktaran Mehmet Emin Gönlüşen de, “6’ncı günden sonra elimize çadır geçti. Kimse çadır da vermedi. Herkes kendine yakın olana dağıttı. Mahallenin muhtarı kayıplarda, arıyoruz telefonlarımıza cevap vermiyor. Muhtarın azaları bile ortalıkta yok. Nereye başvuru yaptıysak, çadır vermediler. Kızılay’ı defalarca aradım ama herhangi bir çadır ayarlanmadı” diye konuştu.
Muhtar önce yakınlarına çadır verdi
“Kürt olduğumuz için kimse yanımıza gelmiyor” diyerek sözlerine devam eden Gönlüşen, “Nedeni Kürt olmamızdır. Şu anda bizlere yakacak odun ve kömür lazım. Soğuk ve perişan bir haldeyiz. Küçük bir çadırda 10 kişi kalıyoruz. Elektriği bile kendi imkanlarımızla çektik. Elektrik çekmek için 800 TL’ye kablo aldım” dedi.
Mahalle muhtarının deprem sonrası tutumuna değinen Gönlüşen, “Muhtar gelen yardımları ilk önce kendi akrabalarına ve çevresine dağıttı. Bize vermedi. Askeriye 6 gün sonra 30 kişilik nüfusa bir çadır verdi. Bu adalet mi?” diye sordu.
Haber: MA