Deprem bölgelerinde cenazelerin toplu gömülmesini değerlendiren Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eş Sözcüsü avukat Erol, ‘İnsanlar izin alabilmek için cenazelerini arabalarına koyup adliye adliye gezdirdi’ dedi
Mereş (Maraş) merkezli depremin üzerinden 18 gün geçmesine rağmen henüz enkazlar tam olarak kaldırılmadığı gibi cenazeler ise toplu defnediliyor. Öte yandan kepçelerle enkaz kaldırma çalışmalarının başlatılması hayatta olanların yaşamını yitirmesine, cenazelerin ise parçalanmasına neden oldu.
Cenazelerin yıkanmadan, kefensiz ve toplu defnedilmesine dair konuşan Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eşsözcüsü avukat Mahmut Erol, yaşamını yitirenlerin sokaklarda poşet içinde bekletildiklerini ve toplu olarak gömüldüklerini belirterek, bu görüntülerin cenaze sahiplerinde ve halkta travmaya neden olduğunu kaydetti.
Cenazeler çürüdü
Erol, ölü bedenlere saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sokakta bir battaniyenin altında veya bir poşetin içinde cenazeler bekletildi. İnsanlar ölüleri için gerekli izinleri alabilmek için arabalarına koyup adliye adliye gezdirerek, savcı aradı. Savcı ararken de, cenazeler çürüdü. Tüm bunlar, devletin organize olamama durumunu gösteriyor” dedi.
İnsanlar inançlarına göre defnedilmeli
Deprem bölgesinde farklı inançlara sahip etnik grupların olduğunu hatırlatan Erol, bu kişilerin kendi inançları gereği defnedilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Toplu definlerle yurttaşların yakınlarının mezarları başında dua etme hakkının ellerinden alındığını belirten Erol, “Bu pratiğin derhal son bulması gerekiyor. O bölgelerde yaşayan insanların çok farklı milletler olmakla beraber, dini inançları da farklı. Bunların her birinin yas tutma biçimi, ölüyü gömme biçimi farklıdır” ifadelerinde bulundu.
Deprem bölgesinde ilan edilen OHAL sonrası, enkaz altında hala binlerce insan olmasına rağmen enkaz kaldırma çalışması başlatmalarına değinen Erol, “Temel amaç suçu örtme gayreti” dedi.
İSTANBUL