Deprem bölgesindeki 31 cezaevinin risk altında olduğunu belirten İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, ‘Adalet Bakanlığı’nın bu konuda hali hazırda herhangi bir açıklaması söz konusu değil’ dedi
Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 kentte yıkıma neden olan depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 35 bini geçti, 195 bin 962 depremzede ise bölgeden diğer kentlere tahliye edildi.
İlk günden depremzedelerle dayanışan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin Başkanı Gülseren Yoleri, cezaevlerinden bilgi alınamadığını ve depremin oradaki etkilerine dikkati çekti.
Deprem bölgelerindeki 31 cezaevi ile ilgili ciddi sıkıntıların olabileceğine işaret eden Yoleri, depremin ağır yıkıma neden olduğu yerlerde bulunan cezaevlerinin durumunun sadece kamuoyuna yansıyan boyutuyla bilindiğini vurguladı.
Cezaevleri ile ilgili bilgi gizleniyor
Malatya ve Hatay cezaevlerinde isyan ve firar iddialarının yanı sıra müdahaleler sırasında yaralı ve ölülerin olduğu, buna dair sosyal medya ve televizyonlarda yer alan görüntüleri hatırlatan Yoleri, “Buna yönelik Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Müdürlükleri ile görüşme girişimlerimiz oldu. Milletvekilleri yine avukatların cezaevi iradesiyle görüşme gayreti ve çabası devam ediyor. Başvurularımıza rağmen cezaevlerinde özellikle bir bilgi gizleme durumu olduğunu görüyoruz. Bu ciddi iddialar karşısında Bakanlığın anında açıklama yapması gerekiyor. Ölüm ve silahla yaralanma olduğu bilgileri geliyor. Bu konuda daha önce yapılan açıklamaların çok yetersiz olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Esra Solin Dal’a konuşan Yoleri, bölgedeki cezaevlerinde büyük bir kaos yaşandığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“31 cezaevi ağır risk altında. Bir hasar durumu var ise depremde yararlanan kaç tutuklu var? Bölgede elektrik, su var mı, yiyecek dağıtımı ne aşamada? Isınma durumu var mı? Isınma sorunuyla ilgili çok sık başvuru alıyoruz. Isınma olmayan, yiyecek ulaşmayan, temiz su olmayan bir yerde tutuklular nasıl idare ediyor? Çünkü dört duvar arasında birçok hasta, yaşlı ve engelli var. Çocuklar ve çocukları olan kadınlar için ne gibi girişimler var. Herhangi bir önlem alınıp alınmadığı muamma. Hasta tutuklular tedavi ediliyor mu? Bunlarla ilgili ciddi bir bilgi boşluğu var. Bu konuda yeterli bilgi verecek olan Adalet Bakanlığı’dır ancak bakanlığın bu konuda hali hazırda herhangi bir açıklaması söz konusu değil.”
Yoleri, şube olarak deprem bölgesine gidip, yaşanan hak ihlalleri ile ilgili rapor hazırlayacaklarının bilgisini de verdi.
HABER MERKEZİ