İktidarın Mereş merkezli yaşanan depremin tatbikatını 4 yıl önce yaptığı ortaya çıktı
Mereş’te 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlerin yıkıma yol açtığı Mereş, Dilok, Riha, Amed, Meleti, Semsûr, Xarpet, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kilis kentlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 25 bine ulaşırken, 80 bin 278 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında kaderine terk edilen yurttaşların AKP iktidarına tepkileri büyüyor. Deprem bölgesinde 8 gündür enkaz altında bulunan yakınlarının kurtarılmasını bekleyen halk, “Devlet yok” diyerek her fırsatta tepkilerini dile getirtiyor. İktidarın tüm engellemelerine rağmen bölgeye yardımların ulaştırılması için sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve yurttaşlar seferber oldu.
Yaşanan depreme ilişkin yer bilimcilerin ve uzmanların yıllardır yapmış olduğu bilimsel araştırmaları ve uyarıları görmezden gelen AKP-MHP iktidarının ise yaklaşık 4 yıl önce, 9 Ekim 2019’da AFAD’ın öncülüğünde merkez üssü Mereş’in Bazarcıx ilçesi olan ve 7,5 şiddetinde olası bir depreme yönelik tatbikat yaptığı ortaya çıktı. Tatbikatta İçişleri bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere tüm devlet kurumlarının tam tekmil ve işbirliği içerisinde ve koordineli bir şekilde çalıştığı görülüyor. Devletin tüm süreçlere ve yaşananlara hakim olduğu gösteriliyor.
Senorya’da devlet tam tekmil
Senaryoya göre, AFAD 3 bin 500 personelin katılımıyla olası bir depreme yönelik tatbikat yapıyor. Tatbikat çerçevesinde 8 bakanlığı personeline uyarı amaçlı kısa mesajlar(SMS) gönderiliyor. Yine senorya’ya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcı İsmail Çataklı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine gidiyor. Soylu, yaşanan depreme ilişkin alanda olan ve çalışma yapan ekiplerden bilgilendirme istiyor. Senaryoda göre yaşanan depremde 3 bin 459 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı aktarılıyor.
Ekipler sevk ediliyor!
Senaryoda tıpkı 6 Şubatta Semsûr, Dilok, Antep, Mereş ve Meletî’den en çok etkilenen iller olarak ulusal seviyede, Kilis, Osmaniye ve Riha ise az etkilenen iller olarak il seviyesinde tatbikatta yer alıyor. Bu iller dışındaki 19 il ise birinci ve ikinci derece destek iller ile ulusal seviyede yardım eden iller olarak tatbikata katılıyor ve depremin ardından bölgeye çevre illerden ekipler sevk ediliyor. Helikopter ve insanlı keşif uçaklarıyla bölgenin durumuna ilişkin havadan elde edilen görüntüler de merkeze aktarılıyor. Yine tatbikat kapsamında, GSM operatörlerinden, vatandaşlara sabit hatlar üzerinden yapacakları görüşmelerin 10-15 saniyeden fazla sürmemesi, iletişim kurmak için internet hatlarını ve kısa mesajı tercih etmeleri yönünde uyarı mesajı göndermeleri isteniyor.
Tatbikatta var ama!
Tatbikat kapsamında, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla her 15 dakikada basın açıklaması yapılacağı açıklanıyor. Depremin birinci saatinin dolmasının ardından AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremle ilgili basın mensuplarına bilgi veriyor. Yine senaryo gereği İçişleri bakanı Süleyman Soylu, tatbikata ilişkin açıklamaya yapıyor ve depremden etkilenen illerdeki koordinasyon gruplarının, valilik koordinesinde toplandıklarını söyleyerek 26 çalışma grubunun oluşturulduğunu bilgisini veriyor.
HABER MERKEZİ