TMMOB, depremin etkilediği 9 il ve bir ilçede yaşanan sorunları raporlaştırdı. Raporda, AFAD ekiplerinin ve kurtarma organizasyonunun yetersiz olduğu vurgulandı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mereş merkezli depremde etkilenen 9 il ve bir ilçeye dair rapor hazırladı. Raporda kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
Raporun detayları şöyle:
Mereş
“Mereş ve Elbistan’da çok fazla yıkım bulunmakta. İlk gözlemlere göre Maraş’ta da Elbistan’da da koordineli bir çalışma yürütülmedi.
Elbistan’da da tüm ilçede ancak 2-3 binada arama kurtarma çalışması yapılmakta. Bunlardan da yalnızca bir tanesinde profesyonel ekip var çalışmakta. Halen çalışmalara başlanmamış bina sayısı oldukça fazla olup sivil yurttaşlar enkaz altında kalanları kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalışmakta.
Hasar tespitine dair bir çalışma henüz yok. Ancak yapıların çoğunun kullanılamaz durumda olduğunu söylemek mümkün.
Dîlok (Antep)
İlk iki gün depremden en çok etkilenen Islahiye ve Nurdağı’nda arama-kurtarma çalışmaları yapılamadı.
An itibariyle arama- kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda belediyenin iş gücü ve araç, ekipman desteği ile gönüllü kuruluş ve ekipler ile devam etmekte.
Doğal gaz kesintisi nedeniyle ekmek ve yemek üretimi büyük ölçüde kesintiye uğramış durumda.
Amed
Deprem günü erken saatlerde Amed İl Koordinasyon Kurulu’nun da içinde yer aldığı 84 kurum tarafından oluşturulan Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak Kriz Masası kurulmuştur. Yapılan toplantı ve görüşmeler sonucu alanda yıkılan yapı ve hasar tespit çalışmaları yapılmıştır.
Yapılan çalışmalarda; kent merkez ilçelerinde 8 bina olmak üzere kent genelinde 17 yapının yıkıldığı tespit edilmiştir.
Kentin yapısal olarak yıkılma tehlikesi olan yerleri hızlı bir şekilde taranmıştır. Kent merkezinde bulunan yıkılan yapılarda çalışmalara ivedi olarak başlanmış, AFAD ekipleri geldiklerinde ve yeterli sayıda kurtarma ekipleri oluştuğunda da birlikte çalışmalar yapılmıştır.
Ancak, AFAD ekibinin ekipman sıkıntıları olduğu görüldüğünden oluşturulan kriz masası tarafından vinç, kepçe, hilti vb. ekipmanlar temin edilmiştir.
Meletî
Meletî’de deprem nedeniyle tarihi Yeni Camii kısmen yıkılmış, Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana gelmiştir. Sivil hava trafiğine kapalı bulunan havalimanı, insani yardım ve arama kurtarma uçuşlarına açık.
Özel Divan ve Özel Gözde hastaneleri yıkılmıştır. Yeterli olmamakla birlikte lokal olarak belli bölgelerde AFAD ve Kızılay ekibi bulunmakta. Ancak yeterli düzeyde uzman arama-kurtarma ekipleri yok. Barınma alanlarındaki yetersizlik nedeniyle vatandaşlar arabalarında kalmakta. Yemek organizasyonu eksik ve yetersiz. Ulaşım sorunlu durumda.
Riha (Urfa)
Rıha’da AFAD ve Kızılay ekipleri afet yönetim sürecini yürütmeye çalışmakta. Ancak hazırlıksız olunduğu için müdahaleler yetersiz kalmakta.
Çok fazla yaralı ve çok fazla kayıp çocuk bulunmakta. Sağlık hizmeti şehirde yok denecek kadar az. Kurulan çadırlar yetersiz ve özellikle kırsalda barınma sorunu mevcut. Kent merkezinde su var fakat elektrik yok. Kırsalda ise durum daha da kötü. Gıda ihtiyacı karşılanamamakta
Semsûr
Semsur şehir merkezinde 400-500 bina yıkılmış olup ayakta kalan binalar da girilemez durumda. Belediye hizmet binası yerle bir olmuş durumda.
Gölbaşı’ndaki bir hastanenin de ağır hasar gördüğü öğrenildi. Hâlâ enkaz altında olup sesleri duyulan insanlar bulunmakta. Ancak kurtarma ekipmanları da arama-kurtarma çalışmaları da yetersiz. Halen birçok binaya ulaşılmamış. İnsan gücüne çok ihtiyaç bulunmakta. Kentte afet yönetimine ilişkin hiçbir koordinasyonun olmadığını söylemek çok da yanlış olmayacak.
AFAD koordinasyonu tek başına yürütmeye çalışmakta ancak başarılı olamamakta.
Herkes araçlarda yatmakta ve yakıt sorunu da devam etmekte.
Hatay
Hatay’da çok sayıda bina yıkılmış durumda olduğu halde arama kurtarma çalışmaları organize edilemedi.
Sadece valiliğin AFAD üzerinden oluşturduğu bir kriz masası var.
Göçüklerin haricinde binaların büyük çoğunluğu hasarlı ve yeniden kullanılamayacak durumda.
Kentte ilk iki gün hiçbir alanda organize bir çalışma yürütülmedi. Kriz merkezi kurulmadı, arama- kurtarma çalışmalarına başlanmadı. Aktif olarak çalışan arama kurtarma ekibi sayısı ihtiyacın çok çok altında kaldı.
Gıda tedariğinde ciddi problem mevcut. Kente ilk iki gün yardım tırları ulaştırılamadı
AFAD merkezinde içme suyu tırları olduğu bilinmekte. Ancak dağıtım henüz yeterince sağlanamadı. Başta akaryakıt, barınma (çadır/uyku tulumu), aydınlatma olmak üzere tüm temel gereksinimlerin karşılanmasına ihtiyaç duyulmakta.
İskenderun
İskenderun’da hiçbir AFAD ve Kızılay yetkilisi bulunmamakta. Vatandaşlar arama- kurtarma çalışmalarını kendi imkânlarıyla yürütmekte. İş makinaları geç ulaştı. Barınma sorunu çözülmedi. Konteynırlar geç gelmeye başladı.
Deprem sonrasında İskenderun Limanı’nda yangın meydana gelmiştir. Deprem sonrasında konteyner devrilmesi sonucunda çıkan yangın günlerce söndürülemedi. Bilindiği üzere limanlar I. Derece yani çok riskli risk bölgeleri.
Tehlikeli maddelerin taşınması, depolanması veya kullanılmasında uygulanan işletme süreçlerinde her zaman riskler söz konusu. Burada önemli olan bu risklerin en aza indirgenmesi için patlama meydana geldiği zaman oluşturacağı şiddet ve etkilerine göre risk öncelikleri belirlenerek tehlikeli maddenin girişinden çıkışına kadar farklı kategorilere ayrılarak risk oluşturacak her bir nokta analiz edilip, gerekli tedbirlerin alınmasıdır.
Adana
Adana’da 13 bina yıkılmış durumda. Yıkılan binaların yüksek katlı olması nedeniyle can kaybı fazla. Özellikle yeni yerleşim bölgelerinde çok fazla ağır hasarlı bina bulunmakta. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hasar tespitlerini yapıp tahliye süreçlerini tamamlamıştır. Kamu binalarında ve hastanelerde bir hasar bulunmamakta. Afet yönetim sürecinde genel durum diğer illere göre iyi durumda. Öncelikli olmamakla birlikte hazır gıda ve su ihtiyacı burada da bulunmakta. Kentte su ve elektrik var ve hizmetler sağlanmakta.
Osmaniye
Osmaniye’nin güneyinde yıkım çok fazla. Eski binalar tamamen çökmüş durumda olup yeni yapılar ayakta ancak hasarlı durumda. Özel hastaneler ise kullanılamaz durumda. Bazı kamu binaları hasarlı durumda. Osmaniye’de AFAD ve Kızılay görevlileri mevcut ancak dışarıdan destek kabul edilmemekte. Çadırlar ve kamplar kurulmuştur fakat henüz yeterli kapasitede değildir.”
HABER MERKEZİ