Bütün baskı politikalarına rağmen Kürt kadın gazetecilerin kadınların sesi olduğunu belirten çeşitli çevrelerden kadınlar, kadın gazetecilerin toplumun ve özellikle de kadınların umudu olduğunu söylediler,
Özgür basın geleneğinin ilk kilometre taşlarından olan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Gurbetelli Ersöz’ün yaşamını yitirdiği 7 Ekim, Kürt Kadın Gazeteciler Günü olarak tarihin sayfalarında yerini aldı. Jinnews’e konuşan ve “Kürt kadın gazeteciler her daim kadınların sesi olmuştur” diyen çeşitli çevrelerden kadınlar, “Sesimizi ne pahasına olursa olsun duyuran kadın gazetecileri her alanda desteklemeye ve dayanışmaya devam edeceğiz” şeklinde açıklama yaptılar. Halkların Demokratik Partisi(HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Gurbetelli Ersöz’ü anarak, “Ersöz kadınların sesi ve vicdanı oldu. Özgür basının mirasçılarından olan Gurbetelli, kadınların eril savaşa karışı verdiği mücadeleyi kalemiyle anlattı. Dünya kadınlarının sesi olma hayali ile çalışmalarını sürdürdü” diye belirtti.
‘Gurbetelli’nin kalemi..’
Saliha Aydeniz, şöyle devam etti: “Gazeteciliğin, özgür yayının, doğru haberciliğin çok ciddi baskılandığı bir dönemden geçiyoruz. Gurbetelli Ersöz’ün kalemi ile başlayan ve bugünlere kadar devam ettirilen kadın gazetecilik mirasını yıllardır omuzlayan ve ilerletmeye çalışan kadın gazetecilerimiz var. Ama özellikle son 3 yılda Türkiye’de dayatılan tekçi zihniyetin cinsiyetçi ve militarist ortamın sonucu olarak da kadın mücadelesi ve kazanımları çok ciddi baskı altında tutulmaya çalışılıyor. Kadınlar kendi kazanımlarına karşı dayatılan tüm baskılara karşı tarih boyunca yılmamış ve mücadele etmeye devam etmiştir. Ben inanıyorum ki; Kürt kadın gazeteciler de, dayatılan bu erkek dikta anlayışına karşı Gürbetelli Ersöz’ün kalemiyle, onun mücadelesini devam ettirecek ve kadın kazanımlarına sahip çıkacaktır.”
Özgün kadın mücadelesi
Gazetecilere dönük hak ihlallerine dikkat çeken Demokratik Toplum Kongresi(DTK) üyesi Mekiye Güzel, Türkiye’nin gazetecilere yönelik baskı sıralamasında ilk başlarda yer aldığını aktardı. Bu baskılardan en fazla kadın gazetecilerin nasibini aldığını kaydeden Güzel, Türkiye’nin erkek hegemonyaya teslim edildiğini söyledi. Kadın gazeteciliğinin kadınların umudu olduğunu belirten İnsan Hakları Derneği(İHD)İzmir Şubesi üyesi Cemile Karakaya da, “Kürt kadın gazeteciler, erkek egemen anlayış ve zihniyetin kendini var ettiği tüm alanlarda mücadele etmişlerdir. Kadın gazeteciler hem kendi cinslerine hem de bütün insanlığa karşı dayatılan zulüm ve katliamların karşısında olmuştur. Bu anlamda kadın gazeteciler toplumun ve özellikle de kadınların umududur” ifadelerini kullandı.
‘Hep yanımızda oldular’
Kayıp yakınları eylemcilerinden Akibe Sirek ise, “Özgür basın, biz kayıp yakınlarının her daim takipçisi olmuştur. Bizler kayıp yakınlarımızın akıbetini sorduğumuz alanlarda yalnızca özgür basını gördük. Özgür basın dışında bizlerin hakikat arayışına kulak veren olmadı. Özellikle oturma eylemlerimizde annelerin acılarını en yakından hisseden ve her daim onların yanında olan kadın gazeteciler, biz kadınların bilhassa annelerin umudu olmuşlardır. Bu anlamda bizleri hakikat arayışımızda yalnız bırakmayan tüm kadın gazetecilerin bu özel ve anlamlı gününü kutlamak istiyorum” diye konuştu.
‘Hakikatin peşinde, cesaret ve direnişin adı’
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni Gurbetelli Ersöz’ün yaşamının yitirişinin yıldönümü ve Kürt Kadın Gazeteciler Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Cesaret ve direnişin adı olan Gurbetelli’nin yüreğini kalemimizle topraklarımıza nakşedeceğiz” dedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kadın basın geleneğinin ilk kilometre taşlarını döşeyen, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni, devrimci gazeteci Gurbetelli Ersöz’ün katledilişinin yıldönümü olan bugün de, hakikat arayışı kavgasını bizlere miras olarak bırakan Gurbetelli’yi saygıyla minnetle ve özlemle anıyoruz. Onun direniş yüklü mücadele çizgisi bugün hakikatin peşinden koşan bir kadın basın ordusu yarattı. Bu direniş geleneği ve hakikat arayışçılığı kadın basınında olduğu kadar, kadın mücadelesinin büyümesinde de mihenk taşı olmuştur. Bu mirası devralan Kürt Kadın gazeteciler, bedeli ne olursa olsun, yaşananların karanlıkta kalmaması ve hakikatin gün yüzüne çıkması için amansız bir mücadele vermektedirler. Kürt Kadın gazetecilerin direniş ve mücadele gününü kutluyoruz.”
DİYARBAKIR