Mazıdağı’nda Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’da siyanür havuzu kurulduğu iddiası sonrası Karataş köyünde meşe ve alıç ağaçları kepçelerle sökülmeye başlandı. Yaşam yerlerini terk etmeyeceklerini belirten köy halkı, hem siyanüre hem de göçe karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika) Köyü’nde, hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmaya başladığı iddiaları sonrası, köylülerin meşe ve alıç ağaçları kepçelerle yerinden söküldü. Siyanür konusunda bilgilendirme çalışması yapan köylüler, ağaçlarının sökülmesi sonrası yerlerinden edineceklerinin tedirginliğini yaşıyor. Aynı zamanda Eti Bakır’ın uygulamalarına karşı nasıl bir mücadele sürdüreceklerini tartışmaya başlayan köylüler, ilk olarak daha önce başlattıkları hukuki mücadeleyi devam ettirme kararı alırken, köyün boşaltılmasına karşı da kamuoyu oluşturulmaya çalışacaklar.
Bu çerçevede destek taleplerini yineleyen köylüler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile irtibata geçerken, yerel sivil toplum örgütlerinden de destek istedi. Beraberinde Eti Bakır’da kurulacağı iddia edilen siyanür havuzunun çevre köyleri de etkileyeceğini belirten köylüler, diğer köylerle de irtibata geçerek, mücadelelerine destek sunulmasını amaçlıyor. Köylülerin yaşadıkları karşısında daha önce köylülerin sesini Meclis’e taşıyan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, köylüleri ziyaret ederek, bir kez daha yanlarında olduklarını ve kendilerine desteklerini sunacaklarını belirtti.
‘Hepimiz burada zehirleneceğiz’
Devam eden inşaat çalışmalarına dair bilgi veren köylüler, Eti Bakır’ın daha önce köyün etrafına kazdığı hendekleri gösterdikleri tepkiler sonucu kapattırdıklarını ancak köyün etrafında her geçen gün artan iş makinelerinin tedirginliğini yaşıyor.
Köy Muhtarı Mehmet Hadi Araç, Eti Bakır ile aralarında yaşanan süreci anlatarak, şirketin işgal ettiği alanları her geçen gün genişlettiğini söyledi. Mahkeme sonucunun beklenmediğini ve hukuksuz bir şekilde inşaat çalışmasının sürdüğünü aktaran Araç, köylerini terk etmemekte ısrarlı olduklarını dile getirdi. Eti Bakır’ın mera alanlarına atık havuzu yapmaya başladığını ileri süren Araç, “Fabrikanın pisliğini buraya boşaltacaklar. Ortaya çıkacak bütün pislik ve zehirli maddeler köyümüzü etkileyecek. Sondajlarımız, içme sularımız hepsi buradan etkilenecek. Siyanür ile birlikte zaten hepimiz burada zehirleneceğiz” dedi.
‘Köyün mezarlığı bile işgal edildi’
Köy halkından Faysal Akkuş da, yetiştirdikleri üzüm bağını göstererek, fabrikanın şu anki çalışmasından dolayı bağlarının kullanılamaz hale geldiğini savundu. Üzümleri bu sene toplayamadıklarını ve dalında kuruduklarını kaydeden Akkuş, şunları söyledi: “Korkumuzdan artık toplayamıyoruz, yiyemiyoruz da. Zehirlenmekten çekiniyoruz. Buna artık bir son verilmesini bekliyoruz.” Kamuoyundan destek beklediklerini dile getiren köylülerden Mustafa Önen ise, daha önce kazılan hendekleri hatırlatarak, “Hendekleri kazdılar bırakmadılar hayvanlarımızı otlatalım. Köylülerin meralara girişini yasakladılar. Yer kalmadı gidelim. Uçacak halimiz yok. Bu nedenle destek bekliyoruz” diye konuştu. Köyün mezarlığının da fabrikanın çalışma alanı içinde kaldığını söyleyen Önen, “Mezarlarımızı bile işgal ettiler. Kışın yağmur yağınca inşaat nedeniyle su toplanıyor, sele neden oluyor. Biz burada kalmaya kararlıyız. Bir yere gitmiyoruz” diye belirtti.
Kaynak: MA / Ahmet Kanbal