Mereş’ta 7,7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen iki deprem sonucu can kayıpları artmaya devam ediyor. Son resmi verilere göre, can kaybı 5 bin 894’e yükseldi
Mereş Bazarcix’ta ve Elbistan’da meydana gelen deprem sonrası can kayıpları artıyor. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan 10 kente yayılan depremin etkilerine yönelik 54 bin çadırın deprem bölgesine gönderildiğini ifade etti. Erdoğan açıklamasında depremin etkilerinin giderilmesi için ilk etapta ‘100 milyar liralık kaynak ayırdık’ dedi.
AFAD, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde şu ana kadar 4 bin 544 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 bin 721 kişinin yaralandığını duyurdu. Yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775 olarak kayıtlara geçti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde şu ana kadar 5 bin 434 kişinin vefat ettiğini, 31 bin 777 kişinin yaralandığını duyurdu. Yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775 olarak kayıtlara geçti.
Son resmi verilere göre, can kaybı 5 bin 894’e yükseldi.
Hayatını kaybedenler arasında AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş da bulunuyor.
OHAL ilanı
Erdoğan ayrıca depremin etkilediği 10 ilde 7 Mayıs’a kadar OHAL ilan edilidğini açıkladı. OHAL; Mereş, Semsûr, Adana, Riha, Hatay, Amed, Dîlok, Osmaniye, Meletî ve Xerpêt’i kapsıyor.
Kent merkezilerine girişler yasaklandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, afetle ilgili sevkiyat yapan araçlarla, görevli araçlar hariç Mereş, Hatay ve Semsûr’a girişin saat 11.00 itibarıyla 48 saat boyunca durdurulduğunu açıkladı.
AFAD yetersiz kaldı
Yardımların aksaması kurtarma ekiplerinin organizasyonunda yaşanan aksaklıklar nedeniyle halk iktidara tepki gösteriyor. Özellikle Hatay’da yaşanan yardım krizi gece boyunca sanal medyada gündemin ilk sıralarında yer aldı. Bölgeye giden gazeteciler ve vekiller durumun kontrolden çıktığını aktardı. Kızılay başkanı ise deprem bölgelerinin tamamına yardımın ulaştığını iddia etti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ‘AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz’ dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü ise depremle ilgili ‘provokatif paylaşım’ yaptığı gerekçesiyle 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu
Hollanda Kızılhaçı’ndan dayanışma
Hollanda Kızılhaçı, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için başlattığı yardım kampanyasında, 24 saatte 1,2 milyon eurodan fazla para topladı. Kızılhaç’a göre, her iki ülkedeki depremzedeler için toplam 70 milyon euroluk bir desteğe ihtiyaç var. Örgüt, Pazartesi akşamından itibaren deprem bölgesine çok satışa çadır, battaniye ve gıda maddesi gönderiyor.
Oteller kapılarını açtı
Tüm Türkiye genelinde şu ana kadar en az 392 otel, bin 877 odasını depremde etkilenenler için açtı. Söz konusu otellerin listesi ise şöyle: https://www.otelz.com/tr/gecmisolsunturkiyem
İllerde yaşananlar şöyle;
Dîlok (Antep)
Antep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, depremin bilançosuna dair yaptığı açıklamada, 60 bin nüfusu olan İslahiye ilçesinin yarısının yok olduğunu söyledi.
Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremle ilgili yaptığı açıklamada “Ben böyle facia görmedim” dedi. Depremin enkaza dönüştürdüğü Dîlok’un İslahiye ilçesinde meydana gelen tahribata dikkat çeken Şahin, “60 bin kişilik İslahiye ilçesinin yarısı yok, ben böyle felaket görmedim” ifadelerini kullandı.
Canikli’ye tepki
Depremin büyük yıkıma neden olduğu Dîlok’ta, arama kurtarma çalışmalarının gecikmeli başlatılması üzerine Sarıgüllük Zübeyde Hanım Bulvarı’na gelen AKP’li Nurettin Canikli’ye tepki gösterdi. Sanal medya kullanıcısı Sinem Görücü, babasının AKP’li Canikli’ye tepki gösterdiği anları paylaştı. Paylaşılan görüntüde yurttaş, Canikli’ye “UKEM gelsin, AFAD gelsin, uzmanlar gelsin, vinçler gelsin. Eğer bunu yapamıyorsak, biz nasıl devletiz? Olamaz böyle bir şey, benim devletim değil. Bu olamaz. Bende devlet adamıyım. Bu kadar aciz olamayız” ifadelerini kullandı.
Meletî’de durum içler acısı
Meletî’nin (Malatya) en çok hasar alan bölgesi olan Yeşilyurt ilçesinde, ilk gecede depremzedelerin “AFAD nerede?” isyanı bölgeye giden gazetecilerin tanıklık ettiği ilk durum oldu.
MA’da yer alan habere göre kentte depremden etkilenen yurttaşlar yardımların gelmediği ve gıda krizi yaşadıklarını aktardı. Öte yandan geceyi kendi oluşturdukları derme çatma çadırlarda ve araçlarda geçiren halk soğuk karşısında büyük zorluk çekti.
Öte yandan bölge illerinde artçı depremler de devam ediyor. Kandilli Rasathanesi’ne göre, Meletî’nin Şîro (Pütürge) ilçesinde saat 10.11’de 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Enkaz altında kalan Yeni Malatyaspor’un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan’ın eşi Kübra Türkaslan yayınladığı bir video ile yardım çağrısında bulundu. Türkaslan, “Burası çok kötü. Ne olur yardım edin Eyüp’e… 30 saattir enkazın altında ne olur yardım edin. Kepçe yok, vinç yok, hiçbir şey yok. Kimse enkazın altından çıkaramıyor. Ne olursunuz yardım edin. Dümdüz oldu burası” ifadelerini kullandı.
Bir öğretmen ise yıkık bir binaın üstüdnen gözyaşları ile yardım talep etti. Öğretmen 30 yıldır bu ülkeye hizmet ettiğini belirterek ‘bir gün istedim bu devleti yanımda. Zorlamayla kurtarma ekibi getirdik’ dedi
Hatay: Burada devlet yok
Hatay’da ise gece boyu yurttaşlar sanal medya üzerinden yardım istedi.
Bazı bölgelere AFAD ekiplerinin gelmemiş olması yurttaşları çileden çıkardı. Kentteki gazetecilere konuşan yurttaşlar her fırsatta devletin yokluğundan yardımların ulaştırılmamış olduğundan bahsetti. Sendika.org’ta yer alan habere göre Hatay’da deprem nedeniyle çok sayıda bina yıkıldı. 24 saat yaklaşırken yardım bekleyen Hatay’da yakınlarını kaybedenler seslerini duyurmaya çalışıyor.
Bölgeye ulaşan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık “Antakya devletin olmadığı bir yer, kaderine terk edilmiş durumda!” dedi. Halk TV’ye konuşan Şık, “Hiçbir şekilde bir enkazlarda çalışma yok. Enkaz altından insanların sesini duyuyoruz ancak kurtarma ekipleri yok. Yardım çağrısı için tüm yurttaşlara sesleniyorum burada devlet yok. Enkazın altında devlet kaldı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Hatay’a yardım için ulaşan doktorlar kentte antibiyotiğin yetersiz olduğunu ifade ederek hastaları sevk edemediklerini söyledi.
İskenderun’da yangın
İskenderun’da, arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 30 saat sonra başlatıldı. Enkazdan çıkarılan cenazeler, sokakta bekletiliyor. Ayrıca bölgeye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, depremde yaşamını yitiren meslektaşlarının aileleriyle görüştü.
Bu arada İskenderun Limanı’nda depremde devrilen konteynerlerde çıkan yangın ise henüz söndürülemedi.
📍Hatay
Antakya’da enkaz altındaki bir çocuk kuratrılmak için dün akşamdan beri ekip bekliyorhttps://t.co/ZnJdPoXy08 pic.twitter.com/6JfXIsABRq
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) February 7, 2023
Antakya
Kentin Antakya ilçesinde depremde yıkılan binada, belden aşağısı enkaz altında kalan 7- 8 yaşlarındaki erkek çocuğu, kurtarılmayı bekliyor. Suriyeli olduğu, anne ve babasının da enkaz altında kaldığı belirtilen çocuk, yaşadığı şok nedeniyle konuşamıyor. Beton bloğun altında sıkışan çocuk, tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Bunun üzerine vatandaşlar, gece üşümemesi için çocuğu yorgana sardı, başına bere takıp, yanına da susadığı zaman içmesi için pet şişede su bıraktı.
Semsûr: Kurtarma ekipleri ulaşamadı
Depremin en çok etkilediği yerlerden biri olan Semsûr’da halk Adıyaman Valisi’ni protesto etti. ‘Adıyaman sahipsiz’ sloganları atan halk yardım talebinde bulundu. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ın ise tepkiler sırasında yurttaşlara güldüğü anlar kameralara yansıdı.
Kentte bulunan muhabirimiz Reyhan Hacıoğlu gıda krizinin yaşandığını ve halkın kendi imkanlarıyla enkazı kaldırdılğını aktardı. Kentte su ve çadır ihtiyacı devam ederken kent merkezinde depremde hayatını kaybeden bir yurttaşın cenazesi iki gündür sokakta bekliyor.
Adıyamanlılar Vakfı Ankara Şube Başkanı Hüseyin Duran ise Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada ‘Çıkarılan bazı cenazelerin donarak öldüğü tespit edildi’ dedi
📍Semsûr (Adıyaman)
Kent merkezinde depremde hayatını kaybeden bir yurttaşın cenazesi iki gündür sokakta bekliyorhttps://t.co/ZnJdPoXy08 pic.twitter.com/0TNsqXs3p0
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) February 7, 2023
Mereş (Maraş)
Mereş’in Elbistan ilçesinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç katıldığı canlı yayında, “Dün öğlen meydana gelen depremin ardından Elbistan dümdüz olmuş durumda” ifadesini kullandı.
Halk TV’ye konuşan Öztunç, “250 cenaze var enkaz altından çıkan. Gece çok soğuktu ve herhangi bir yetkili yoktu. Yakınlarını enkaz altında bekleyenlere sadece birer tane bisküvi verildi. Gıdaya ulaşamıyoruz, yardıma ulaşamıyoruz. Burada neredeyse yıkılmayan bina yok. Binlerce yaralı enkaz altında kurtarılmayı bekliyor” açıklamalarında bulundu.
Halk yol kesti
Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın aktardığına göre Mereş’te depremin üzerinden 24 saati geçmiş olmasına rağmen henüz arama kurtarma çalışmaları başlamadı. Aileler şehir dışından gelen araçları durdurarak yardım talep etti. UMKE aracını durduran yurttaşlar ‘Ölmeyeni de öldürdünüz’ diye tepki gösterdi
Mereş📍
Mereş’te halk yoldan geçen yardım araçlarının önünü keserek, 'ölmeyeni de öldürdünüz' diye tepki gösteriyor
via/@sedaa_tskn https://t.co/ZnJdPoXy08 pic.twitter.com/6vJEN08ZT2
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) February 7, 2023