Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde gündeme gelen tutuklu Alman vatandaşlarının durumunda halen bir değişiklik yok. Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan 6 Alman vatandaşının durumu belirsizliğini koruyor.
Türkiye’de Mart ayında tutuklanan Alman vatandaşı Patrick K.’nin tutukluluk hâlinin devamına karar verildi. Örgüt üyeliğiyle suçlanan Patrick K.’nin bir sonraki duruşması 26 Ekim’de yapılacak. Türkiye’de Mart ayında örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanan Alman vatandaşı Patrick K.’nin tutukluluk hâlinin devamına karar verildi. Patrick K.’nin avukatı Hüseyin Bilgi’nin Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamaya göre, Şırnak’taki mahkeme hakkındaki suçlamalar ağır olduğu gerekçesiyle Patrick K.’nin tahliyesini reddetti. Alman vatandaşının 14 Mart’ta Şırnak’ın Silopi ilçesinde askeri yasak bölgede gözaltına alındığı duyurulmuştu. Savcılık, Patrick K.’yi YPG’ye üye olmak ve askeri yasak bölgeye girmekle suçluyor. Her iki suç için toplam 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Türk basınında çıkan haberlerde, Patrick K.’nin eski bir Alman askeri olduğu ve Suriye’de YPG’ye katılmak istediği öne sürülmüş, K.’nin hakkındaki suçlamaları kabul ettiği iddia edilmişti. Almanya’nın Gießen kentinde yaşayan Patrick K.’nin ailesi ise oğullarının Türkiye’ye doğa yürüyüşü yapmak üzere gittiğini savunuyor. Bir sonraki duruşma ay sonunda. K.’nin annesi Claudia S., dpa’ya yaptığı açıklamada, mahkemenin kararının ardından “pek de iyi olmadığını” dile getirdi. Ekonomik nedenler yüzünden Türkiye’ye gidemediğini belirten Claudia S., Patrick K. ile son olarak Pazartesi günü telefonda konuştuğunu, oğlunun “çok gergin” olduğunu aktardı. Oğlunun artık eve dönmek istediğini kaydeden Claudia S., kendisinin “sinirsel olarak çok yıprandığını” söyledi.
Suçlamaların çoğu siyasi
Türkiye’de siyasi gerekçelerle tutuklanan Alman vatandaşlarının durumu Ankara ile Berlin arasında gerginliğe yol açıyor. Gazeteciler Deniz Yücel ve Meşale Tolu ile insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in tahliye edilmeleri iki ülke arasındaki gerginliğin azalmasını sağlamıştı. Ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, hâlen beş Alman vatandaşı Türkiye’de “siyasi nedenlerle” tutuklu bulunuyor. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in yanı sıra Başbakan Angela Merkel de geçen hafta Berlin’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temaslarında bu vakaların çözüme kavuşturulmasını talep etmişti. Alman ajansı dpa’ya göre ise Braunschweig’de yaşayan ve Ağustos ayının sonunda “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan Hüseyin M. ile birlikte bu sayı altıya çıktı. Hüseyin M.’nin kardeşi Deniz M., Braunschweiger Zeitung gazetesine konuştu. Deniz M., gazeteye yaptığı açıklamada, “iddianameyi okuduğunu ve kardeşinin Erdoğan’a hiçbir hakarette bulunmadığını” savundu. Tutuklu Alman vatandaşlarından Hamburglu Dennis E., örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla cezaevinde bulunuyor. Köln’de yaşayan ve Haziran ayının sonunda tutuklanan Hozan Cane de PKK’ye üyelikle suçlanıyor. Yine Köln’den Adil Demirci, Markist Leninist Komünist Parti’ye (MLKP) üye olmak suçlamasıyla cezaevinde tutuklu bulunuyor.
HABER MERKEZİ