Ankara-Şam görüşmelerine dair tartışmalar gündemdeki yerini korurken Lavrov, üçlü formatta yürütülen temaslara İran’ın da katılacağını açıkladı
Türkiye ve Şam hükümeti arasında Rusya’nın arabuluculuğu ile 11 yılın ardından başlayan görüşmelerin yankıları sürerken, görüşmelere İran’ın da dahil edileceği açıklandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da düzenlenen basın toplantısında Rusya-Türkiye-Suriye arasında üçlü formatta yürütülen temaslara İran’ın da dahil edilmesi konusunda prensipte anlaşmaya varıldığını söyledi.
Sputnik’te yer alan habere göre, Lavrov, ülkesinin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki ilişkileri normalleştirmek istediğini ve Rusya’nın bu yönlü bir çaba içerisinde olduğunu açıkladı. Lavrov, İran’ın da Türkiye ile Suriye’yi yakınlaştırma çabalarıyla özel toplantılarda yer alacağını bildirdi.
Türkiye ile Suriye arasındaki süreçte neler yaşandı?
2022 yılı içinde Ankara, Suriye ile istihbarat servisleri düzeyinde görüşmeler yapıldığını açıklamıştı.
Kasım ayında da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad’la görüşme ihtimaline dair olumlu açıklamalar yapmış ve “Siyasette küslük dargınlık olmaz” demişti.
Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, 2022’nin son günlerinde Rusya’da, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Suriye istihbarat yetkileri ile bir araya geldi.
Akar ve Fidan, 2022’nin son günlerinde Rusya’da, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Suriye istihbarat yetkileri ile bir araya geldi.
Yılın son günlerinde ise iki ülke arasında yıllar sonra ilk siyasi temas gerçekleştirildi.
Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e önerdiği Türkiye-Rusya-Suriye üçlü mekanizmanın ilk toplantısında, Akar ve Fidan, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Suriye istihbarat yetkileri 29 Aralık’ta bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirecekleri üçlü görüşme için temasların sürdüğünü açıkladı.
5 Ocak’ta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sabah Sayın Putin ile görüşmem oldu. Türkiye-Rusya-Suriye olarak bir süreç başlattık. Ardından dışişleri bakanlarımızı bir araya getireceğiz. Daha sonra da gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Derdimiz bölgede suhuleti sağlamak, barışı egemen kılmak” ifadelerini kullandı.
Esad şartlarını açıklamıştı
Esad ise, Suriye-Türkiye-Rusya arasında planlanan görüşmelerin sonuç vermesi için Türkiye’nin, operasyonlara son vermesi gerektiğini ve ‘Suriye toprakalrındaki işgalin sonra ermesi gerektiğini’ söylemişti.
Suriye Devlet Başkanlığı’nın Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, Esad, Türkiye-Suriye-Rusya temsilcileri arasındaki görüşmelerin somut sonuç vermesi için şartlarını sunmuş ve “Şam’ın beklediği somut sonuçlar arasında Suriye topraklarındaki işgalin sona ermesi ve teröre desteğin kesilmesi olduğunu söylediği” aktarılmıştı.
ABD: Desteklemiyoruz
Türkiye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi arasındaki yakınlaşma ile ilgili ABD tarafından yapılan açıklamalarda da ‘desteklemiyoruz’ denilmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ‘Esad ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz’ ifadeleri kullanılmıştı.
HABER MERKEZİ