Türkiye’nin 2018 yılında Efrîn’e yönelik başlattığı saldırıların ardından kentte, yağma, tecavüz ve kaçırma vakaları arttı. Bölgede askeri üsler yapılırken, Êzidî köyü olan Qîbarê’de ise uyuşturucu üretilen bir fabrika kuruldu
Türkiye’nin 2018’de Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn kentine başlattığı saldırıların ardından işkence, tecavüz ve kaçırma olaylarının ardı arkası kesilmedi. Onlarca insan kaçırılırken, ormanlar yok edildi, yurttaşların topraklarına el konuldu, kentin demografik yapısı değiştirildi.
Sınır güvenliği gerekçesi ile saldırı
Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Efrîn’e Türkiye 20 Ocak 2018’de saldırı başlattı.
Saldırılar sonucu 26 Mart 2018’e kadar 282 köy ve 50 stratejik nokta olmak üzere toplam 332 bölge Türkiye ve desteklediği paramiliter gruplar ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) denetimine girdi.
Onlarca insan kaçırıldı
Aradan geçen 5 yılda devam eden saldırıların yanı sıra kentin özellikle demografik yapısının değiştirilmesi amacıyla birçok hamle yapıldı. En çok başvurulan yollardan biri ise kaçırma, tecavüz ve tutuklama oldu. Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) bir aylık derleme verilerilerine göre, sadece 2023 yılının ilk ayında 39 yurttaş kaçırıldı.
Kadınlar hedef alındı
HDP Elih (Batman) Milletvekili Feleknas Uca’nın 2021 yılında Meclis’te yaptığı konuşmaya göre, “Afrin’de 18 Mart 2018 ile 25 Ekim 2021 tarihleri arasında 84 kadın katledildi” en az 1000 üzerinde kadın ise kaçırıldı.
Yine Afrin İnsan Hakları Örgütü’nün 2021 yılı verilerine göre, son 3 yılda kentte 68 kadın olmak üzere 674 sivil katledildi 5 kadının intihar ettiği belirtildi.
Zeytin ağaçları kesildi
Yine bu verilerde başka çarpıcı bir bilgi ise kentin yağmalanmasına yönelik oldu. Buna göre, 2021 Ocak ayı itibari ile 314 bin 400 zeytin ağacı kesildi, 75 tarihi mekânın ise talan edildi. Öte yandan Efrîn’den çalışan zeytinlerin ve bundan üretilen zeytinyağlarının Türkiye üretimi menşei ile birçok Avrupa ülkesine satılması daha önce birçok kez basına da yansımıştı.
Yine kente yönelik saldırılar kapsamında özellikle ormanlar hedef alınıyor. ANHA’ya göre, 2023 yılıyla birlikte Efrîn bölgesinde 7 binden fazla ağacın kesildi.
Yurttaşların evlerine el konuldu
Saldırılarla birlikte yağma da yıllardır devam ediyor. 2023’ün ilk ayında sadece 3 yurttaşın 23 koyununa el konuldu. Yine Bilbil ilçesinde 11 yurttaşın dükkanlarına, Efrîn’in Zeydiye Mahallesi’nde ise bir yurttaşın evine el konuldu.
Amaç demografik yapı
4 Ocak’ta ise Cindirêsê’nin doğusundaki Himêlka ve Rifatiyê köyleri arasında “Ajnadîn” adlı evleri, iki yurttaşa ait 4 bin hektarlık alanda yapıldı. Bu evlerin yapılışında temel amacı Türkiye’ye bağlı paramiliter güçlerin aileleriyle birlikte buralara yerleştirmek ve bu amaçla bölgeden olmayan insanları Efrîn’e yerleştirerek demografik yapısını değiştirmek.
Uyuşturucu fabrikası kurdular
Paramiliter güçler tehdit ettikleri yurttaşları Raco’daki tarım arazilerini terk etmek zorunda bıraktı. Ardından bu arazilere askeri üs kuruldu. Heyet Tehrîr El Şam (HTŞ) ise Şera’da Êzidî köyü olan Qîbarê’de uyuşturucu üretilen bir fabrika kurdu.
HABER MERKEZİ