Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin 6 yaşında cinsel istismara uğraması ilgili davanın ilk duruşmasında fail avukatlarının istemi üzerine duruşmalar kapalı görülecek
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi “müridi” Kadir İstekli ile “evlendirerek” yıllarca tecavüze uğramasına ilişkin faillerin ,“zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu Adliyesi C Blok’ta bulunan Hakan Yalçın Konferans Salonu’nda görüldü.
Birçok kişi katıldı
Duruşmanın görüleceği kat polisler tarafından bariyerlerle kapatılırken, duruşmayı takip etmek için gelen çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, hukukçu, insan hakları savunucusu, siyasetçi ve yüzlerce kişiden yalnızca sınırlı sayıda avukat duruşma salonuna alındı.
Duruşmada ilk olarak avukatlar, büyük salon talebinde bulundu. Ardından mahkeme heyeti avukatların talebini reddetti. Ancak avukatların ısrar ve tepkisi üzerine mahkeme heyeti talebi kabul ederek, duruşmanın C Blok’ta bulunan Hakan Yalçın Konferans Salonu’nda görülmesine karar verdi.
Duruşma usule aykırı başladı
Duruşmada failler Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli hazır bulunurken, H.K.G. ise daha önce ifade vermesi nedeniyle duruşmaya katılmadı. Faillerin çok sayıda polis ve jandarma eşliğinde korunması ise dikkat çekti. Duruşma usule aykırı bir şekilde başlayarak, SEGBİS kaydı açılmadı ve iddianame okunmadı. Avukatların itiraz ve alkışlı protestosu ardından mahkeme heyeti SEGBİS kaydını açıp iddianameyi “jet hızıyla” okudu.
Fail avukatından tepki
Avukatların katılım taleplerinin ardından beyanlar ardından mahkeme heyeti, talebe ilişkin kararını açıkladı. Söz verilen fail avukatı 300 avukat ile katılım taleplerinin ayrı ayrı reddini talep ederek, “Zeki Kayahan Coşkun’un getirilip dosyada dinlenmesi talebinde bulundu. Bazı partilerin katılma talepleri dosyayla ilgisiz, içlerindeki buraya lanse etmek üzerine verdikleri beyanları aynen kendilerine ve partilerine iade ediyoruz” dedi.
Dayanışmayı hedef aldı
Yargılanan anne Fatma Gümüşel’in avukatı da, “İslam’a nefretlerini kusmak isteyenleri gördük az önce burada” sözleriyle duruşmalara katılım talebinde bulunan avukatlara hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine salondaki yüzlerce kişi fail avukatına tepki gösterirken, failler ile “dayanışmaya” gelen bir erkek tepki gösteren kadın avukatı tehdit etti.
Mahkeme taleplerini kabul etti
Faillerin avukatı avukatların müdahillik taleplerinin tamamının reddine ve duruşmanın kapalı yapılmasına dair talepte bulundu. Taleplerin ardından duruşma savcısı mütalaasını sundu. Mütalaada, H.K.G. vekili ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışında baroların ve diğer STÖ’lerin katılma talebinin reddi ile duruşmanın kapalı oturumla devam etmesi talebinde bulundu.
Yayın yasağı getirildi
Mahkeme heyeti ise mütalaayı değerlendirmek üzere 5 dakikalık ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, fail avukatlarının taleplerini kabul ederek, “Suçtan gerçek zarar görenin mağdur olması, barolar ve diğer katılanların doğrudan suçtan zarar görmediği” gerekçesiyle duruşmanın tamamının kapalı yapılmasına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın davaya “gizlilik” kararı talebini kabul ederek, görülen davaya yayın yasağı kararı aldı.
İkinci duruşma Şubat’ta
16:30’da kapalı devam den mahkemede, Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek, duruşmanın 27 Şubat saat 9.30’da görülmesine hükmedildi.
İddianamede “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.
Öte yandan duruşma öncesi bir araya gelen Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Bugünkü davada da, H.K.G.’nin suç duyurusu başka bir savcının elinde iki yıl süründükten sonra soruşturmayı devralıp iddianameye dönüştüren savcının görev yerinin değiştirildiğinin görüyoruz. Biz kadınlar, erkek adalet değil, gerçek adalet demek için buradayız. Bu davanın takipçisiyiz ve biliyoruz ki birlikte güçlüyüz. Sadece suçun birinci dereceden failleri değil görevini yerine getirmeyen tüm kamu yetkilileri de hesap verene kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz. Görevi istismarı önlemek olanların “ama biz koruma kararı almıştık” diyerek işin içinden çıkmasını kabul etmiyoruz. Erkekler istismar ediyor, yeri geliyor adına “evlilik” diyor; bu istismara aileler, toplum, dini vakıflar, yargı ve bütün kurumlarıyla devlet ortak oluyor. Artık yeter! Biz kadınlar, LGBTİ+’lar birbirimize, mücadelemize güveniyoruz. Tüm çocukların yoksulluktan uzak, eşit ve özgür yaşayabileceği bir dünya için isyanımız. Bu isyan hepimizin. Tüm sorumlular yargılanıp cezasını alana, bu devletin derinlerine nüfuz etmiş suç şebekeleri ortadan kaldırılana, çocuklar güvenle yaşayabilene kadar kadın dayanışmamızla, mücadelemizle buradayız, sokaklardayız”
İSTANBUL