DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır ile birlikte 23 Aralık’ta gözaltına alınarak tutuklanan DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun hakkında hazırlanan iddianame polislerin hazırladığı fezlekelerin kopyala yapıştır olduğu ortaya çıktı
Kurdistan’da Kürt siyasetçilere yönelik tutuklama ve gözaltı furyasının devamı olarak Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 23 Aralık 2022’de yapılan polis baskınında Eşbaşkanları Keskin Bayındır ve 14 il Eşbaşkanıyla birlikte gözaltına alınan ve tutuklanan DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun hakkında “İddianame” hazırlandı.
İlk duruşma 2 Şubat’ta
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının polis fezlekesini olduğu gibi kopyalayarak hazırladığı iddianame, Altun’un “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için 2 Şubat’ta.
İddianamede, Firar, Hafız, Ezel kod isimli gizli tanıklar ile Birdal Erol ve Kezban Kuday’ın ifadeleri yer aldı. 3 gizli ve 2 açık tanığın, doğrudan Altun’la ilgili olmayan ifadeleri üzerine Altun hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Polis fezlekesinden iddianame
Dosyada tanıkların doğrudan Altun hakkında iddiaları bulunmazken, partisi DBP ile HDP’nin “örgüte eleman kazandırdığı” yönündeki iddialar, Altun’a yönelik suçlamalar arasında yer aldı. Eylem ve etkinliklerinin farklılığı dışında DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır hakkında hazırlanan suçlamalardan kopyalanan iddianamede, gizli tanık Firar’ın DBP ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) KCK’nin “bağımsız Kürdistan hayalini” kurmayı amaçladığı öne sürüldü.
Altun’un katıldığı parti faaliyetleri ile 12 ayrı eylem ve etkinliğin KCK talimatları doğrultusunda yapıldığı ileri sürüldü.
Her eyleme ayrı bir suçlama
Altun’un 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü açıklamasına, Süleymaniye’de öldürülen gazeteci Nagihan Akarsel’in öldürülmesine ilişkin protesto yürüyüşüne, MEBYA-DER’in 2’nci Olağan Kongresine, Öcalan’a uygulanan tecride karşı yapılan açıklamaya, HDP’li Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto edilmesine ilişkin yürüyüşe, açlık grevine yönelik 3 açıklamaya, HDP’nin konferans ve örgütleme toplantısına katılması suç delili sayıldı.
Altun’un katıldığı 12 eyleme “örgütün talimatıyla” katıldığı savunulan iddianamede, tüm dosya kapsamında Altun’un “örgütle organik bağ kurduğu” ve “örgüt hiyerarşisi yapısı içerisinde hareket ettiği” ileri sürüldü.
AMED