Manisa’da kuraklığa mahkum edilen Marmara Gölü’ndeki balıkçı kooperatifine çıkarılan vergi ve çeşitli borçlarla ilgili ödeme emrine balıkçıların açtığı davada karar çıktı
Mahkeme ödeme emrinin iptaline karar verdi. Yüzde 98,18’i kuruyan Marmara Gölü’ndeki balıkçı kooperatifine çıkarılan kira, vergi ve SGK primi gibi 322 bin 800 TL’lik borcun 41 bin TL’lik kısmı için Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce gönderilen ödeme emri alınan kararla iptal edilmiş oldu. İptal gerekçesi ise kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağı yönünde kararıydı.
Gölün yüzde 98,18’i kurudu
Bu dava ile birlikte çevre dernekleri ile bölge sakinleri, kuruyan gölün amacı dışında tarımsal amaçlı olarak kullanılmasını yargıya taşıdı. Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ tescilli, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü’nün, yaşanan su kaybı nedeniyle yüzde 98,18’i kurudu. Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, kayıklar karaya oturdu, ayrıca balıkçılık bitti. Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl bu kez çiftçilerce işgal edilerek, tarım alanı olarak kullanılmaya başlandı.
Kuruyan alana TİGEM çöktü
Gölde kuruyan alan çiftçilere yasaklanarak TİGEM’e tahsis edildi. Kuruyan gölle ilgili çözüm beklenirken; Marmara Gölü havzası, su tutana kadar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) tahsis için Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile TİGEM arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün ardından göl arazisinde TİGEM tarafından tarımsal üretime başlandı. Tahsis edilen 35 bin dekarlık alanda, buğday ve ayçiçeği yetiştirilecek şekilde faaliyet başladı.
EKOLOJİ SERVİSİ