Konya ovasında yaşanan kuraklık ve kontrolsüz yeraltı su kullanımıyla her geçen gün sayıları artan obruklar tehlike oluşturuyor
Konya Ovası’nda kuraklık ve kontrolsüz yeraltı su kullanımıyla her geçen gün sayıları artan obrukların bazı yurttaşlarca tarla ve arsalarının değerinin düşmesi endişesiyle kendi imkanlarıyla doldurulması tehlikeli girişim olarak değerlendiriliyor. Konya Ovası’nda obruk oluşumuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Fetullah Arık, “Şu anda obruk oluşumunun bazılarının saha çalışmalarında doldurulduğunu gözlemledik. Bu doldurma işlemi güvenli değil. Dolgunun pek çoğunun çöktüğünü izledik” diye belirtti.
Karapınar’da sık yaşanıyor
Konya Ovası’nda, yeraltında zamanla çözünen kireç taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle oluşan obrukların bu yıl derinleşen kuraklığın etkisiyle daha da artması bekleniyor. Karapınar ilçesinde tarla ve yerleşim yerlerinde sıklıkla görülmeye başlanan obruklardan bazılarında yıllar içinde çökmeler devam ediyor. Üç yıl önce ilçenin bir yaylasında oluşan 2 metre derinlikteki obrukta geçen ay 20 metrelik yeni çöküntü meydana gelmesi, yurttaşlarca çeşitli malzemelerce doldurulan çukurlardaki tehlikeyi gözler önüne serdi.
2 bin 512 obruk oluşumu var
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “700 civarında görmeye alışık olduğumuz derinlikte, 1800’ü de 1 metreden daha sığ çukurluklar şeklinde toplamda 2 bin 512 obruk oluşumu var” diye konuştu. Arık, “Arazide oluşan obruk, amatör yöntemle dolduruluyor. Böyle gizlenenler olduğu için net sayı vermek oldukça güç. Şu anda obruk oluşumunun bazılarının saha çalışmalarında doldurulduğunu gözlemledik. Bu doldurma işlemi güvenli değil. Her obruğun kendine özgü çözüm yöntemleri olması gerekir. Kabaca taş, toprak ve molozla doldurulan obruğun daha sonra çökmeyeceğine garanti verilmez” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ