Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, tutuklu iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte hukuksuzca tutuklananların serbest bırakılmasını istedi
Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne hitap eden Baerbock, “Tüm üye devletler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine saygı göstermeli. Buna dayalı olarak da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamalıdır. Türk makamlarının, AİHM’in tutukluluğun siyasi amaçlı olduğunu düşündüğü Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki taleplerini yıllardır görmezden gelmesi beni derinden endişelendiriyor. Ve evet, nihayet bir ziyaretin gerçekleşmiş olması iyi ama bu alkışlanacak bir şey değil zira Osman Kavala cezaevinde olmamalıydı” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Demirtaş ve diğer tutukluların da serbest bırakılması çağrısını yineleyen Alman bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk yetkililere Osman Kavala’yı serbest bırakmaları ve ayrıca Selahattin Demirtaş ve mahkemenin hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğuna karar verdiği diğer kişileri de serbest bırakmaları çağrımızı yineliyorum.”
Türkiye, Avrupa Konseyi’nin 46 üyesinden biri ve teşkilatın kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Büyük Dairesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi’nin Türkiye aleyhine başlattığı ihlal süreciyle ilgili kararını 11 Temmuz’da vermişti.
AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin 1. fıkrası uyarınca sorumluluklarını yerine getirmediğine hükmetmişti. Karar 1’e karşı 16 oyla alınmış, Türk yargıç karşı oy kullanmıştı.
İstanbul Sözleşmesi kararı
Baerbock, yaptığı konuşmada ayrıca, Almanya’nın İstanbul Sözleşmesi’ni şubat ayından itibaren ‘tam olarak uygulayacağını’ açıkladı.
Almanya’da hükümetin onaylamasının ardından sözleşme 1 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak Berlin aynı yıl sözleşmenin 59. ve 44. maddelerine çekince koydu. 59. madde yabancı şiddet mağdurlarının yasal ikamet durumlarına ilişkin kuralları içerirken, 44. maddede ikamet yeri Almanya’da olan yabancılar tarafından yurt dışında işlenen suçlara ulusal ceza hukukunun uygulanmasına ilişkin hükümlere yer veriliyor. Almanya’nın koyduğu çekinceler kadın ve insan hakları örgütleri tarafından yabancı kadınların haklarını kısıtladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.
Kaynak: Euronews