Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Türkiye ve Şam hükümetinin olası bir anlaşmanın saldırıları meşrulaştırarak ülkeyi parçalamaya götüreceğini söyledi
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları devam ederken, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Türkiye ile Şam hükümetinin Rusya’nın arabuluculuğuyla yakınlaşmasına ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulundu.
Çatışma daha da karmaşıklaşacak
İki ülke arasındaki yakınlaşmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği gibi kolay bir şey olmadığını belirten Xalid, iki taraf arasında varılacak bir anlaşmasının etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekti. Bêrîvan Xalid,”Yeni gelişmelerle yüz yüze kalacağız. Suriye’deki çatışma daha da karmaşıklaşacak, çözüm ve istikrar çabaları zayıflayacak, ülke parçalanmaya doğru gidecek” diye konuştu.
Suriye halkının geleceği umurlarında değil
Türkiye’nin çıkarları için karışıklığın yayılmasına destek verdiğini, Suriye halkının geleceğinin Şam ve Türkiye’nin umurunda olmadığını söyleyen Xalid, “Çıkarlarını esas alıyorlar. Özellikle Erdoğan bu yılın ortalarında yapılacak seçimlere yaklaşıyor. Şam ise hangi şekilde olursa olsun bölgesel ve uluslararası ilişkilerini düzeltmek istiyor” diye aktardı.
Özerk Yönetim’in Suriye krizine yaklaşımının net olduğunu belirten Bêrîvan Xalid, “Özerk Yönetim olarak, başta halkımız olmak üzeri Suriye halkının çıkarına karşı olan herhangi bir anlaşmaya karşıyız. Demokratik bir çözüm atmosferi bulmaya çalışıyoruz, ancak bazı taraflar Suriyeliler üzerinde pazarlık yapıyor. Bu durumu daha da karmaşık hale getirecek ve Suriye’yi parçalanmaya götürecek. Aynı zamanda Suriye halkının istek ve iradesinden uzak anlaşmalarla terör yeniden yaratılacaktır. Bölgelerimiz Suriye bölgeleridir ve Suriye’deki herhangi bir gelişmeden etkilenirler. Ama seçimlerimiz, halkımızın demokratik değişim hedeflerini gerçekleştirmek için direnmek ve kalmaktır” diye konuştu
İşgalin önünü açacaktır
Şam ile Ankara arasındaki yakınlaşmasının başarılı olması durumunda Kuzey ve Doğu Suriye’nin doğrudan etkileneceğini söyleyen Xalid, “Tartışmalara göre, Adana Anlaşması ve buna benzer başka şeyler konuşuldu. Şam anlaşmayı kabul ederse, Suriye’deki Türk işgalini meşrulaştıracak ve yeniden işgalin önünü açacaktır” dedi.
Özerk Yönetim projesinin Türkiye’nin hedefinde olduğunu belirten Xalid, “Erdoğan’ın bu süreçteki eğilimi taktiktir ve seçimler içindir. Şam ile bir anlaşmaya varılırsa, topraklarımıza yeni bir Türk saldırısını bekliyor olacağız” dedi.
Ulusal bir antlaşmaya ihtiyaç var
İki taraf arasındaki yakınlaşma yerine Suriye’nin kendi içinde ulusal bir anlaşmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Xalid, “Aynı zamanda Suriye halkının görüşlerini dikkate almadan, tehlikeli bir sürecin başlangıcı olacak ikili pazarlıkları hayata geçirme çabalarına karşı da uluslararası desteğe ve birliğe ihtiyaç var” diye belirtti.
HABER MERKEZİ