Kobanê’ye destek eylemlerini takip ederken askerlerin attığı cisimle başından ağır yaralanan ve açtığı davanın 9 yıl sonra takipsizlikle sonuçlandığını öğrenen gazeteci Şehriban Aslan, saldırı ve baskılarla özgür basına bedel ödetilmek istendiğini söyledi
Türkiye ve Kurdistan’da özgür basına yönelik saldırılar uzun yıllardır aralıksız sürerken, onlarca gazeteci 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü dört duvar arasında karşılarken sahada çalışan gazetecilere yönelik saldırı, taciz, sözlü ve fiziki şiddet de sürüyor. Savaşın olduğu yerlerde haber takibi yapan gazeteciler saldırılar sonucu ya yaralanıyor ya da katlediliyor.
Ağır yaralanmaya takipsizlik
Riha’nın (Urfa) Bêrecûk (Birecik) ilçesine bağlı Zehri ve Ziyaret köylerinde 2014’da DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için kurulan çadırlara jandarmanın saldırısında çok sayıda kişi yaralandı. Askerlerin kullandığı taş ve gaz bombaları ile yaralananlardan biri de o dönem JINHA’da çalışan ve mesleğini bugün JINNEWS’te muhabir olarak sürdüren Şehriban Aslan. 20 Temmuz 2014’te Kobanê’ye sınır olan Bêrecûk’e gazeteci olarak çalışmaya giden Aslan, sınırda askerlerin saldırısı sonucu başına vurulan cisimle ağır yaralandı.
Aslan’ın ağır yaralanmasının ardından avukatları Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Olayın üzerinden 9 yıl geçerken, soruşturmada zaman aşımı olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.
Mesleğimi icra ederken hedef alındım
JİNNEWS’ten Rojda Aydın’a konuşan Şehriban Aslan, Kobanê’de yaşananları haberleştirmek orada yaşanan haksızlığı ve direnişi haberleştirmek istediği için sınıra gittiğini ve sadece işini yaptığı için askerin saldırısına maruz kaldığını söyledi. Özgür basında olmanın bedelinin ne kadar ağır ödetildiğini yaşadığı olayla bir kez daha gördüğünün altını çizen Aslan, “Doğruları duyurmak için oradaydık. Bir yıl boyunca çalışamadım. Amed’de katledilen 8 yaşındaki Enes Ata’nın katledilmesiyle gazeteci olmaya karar vermiştim. Gazetecilik benim için tarif edilemez bir meslek. Her şeyden önce çok sevdiğim bir meslek” şeklinde konuştu.
Bize geri adım attıramazlar
Yaşadığı olay nedeniyle beyninde hasar oluştuğunu ve epilepsi hastalığına dönüştüğüne dikkat çeken Aslan, son olarak şunları söyledi: “Bu hastalık hem yaşamımı hem mesleğimi bir bütünen etkiledi. Tabi bunun bir de soruşturma aşaması vardı. Daha sonra bunun üzerine ifade verdim. 9 yıl boyunca süren soruşturmada bana herhangi bir bilgilendirme yapılmazken, iki hafta önce Birecik Savcılığı tarafından bana tebligat geldi. Tebligatta şüpheli ya da şüphelinin bulunmadığına dönük beyan yer alırken, takipsizlik kararı verildi. Geldiğimiz bir gelenek var. Kadınların ve çocukların sesini duyurmaya devam edeceğim. Baskılar ve yaşananlar bize geri adım attıramaz.”
AMED