Altılı Masa toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yayınlanan açıklamada, ortak programların 30 Ocak’ta açıklanacağı duyuruldu
CHP, İYİP, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Altılı Masa, Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde onuncu kez toplandı.
Dokuz saati aşan toplantı sona erdi. Toplantının ardından yayınlanan açıklamada masanın önemli gündem başlıklarına işaret edildi.
Bunlardan biri de ortak programın 30 Ocak’ta duyurulması için alınan karardı.
Açıklamada “Bugün iş birliği sürecimizin somut adımlar bağlamında son derece önemli iki ortak metnini daha tamamlama aşamasına getirdik” denerek ortak program tarihi duyuruldu.
Aday belirleme çalışmaları
Açıklamada mevcut siyasi iklime gönderme yapılarak ortak akla ve uzlaşıya vurgu yapıldı:
“Otoriter yolsuzluk düzenini sürdürmek isteyen iktidar demokratik özgürlüklerin kısıtlanması, kutuplaştırma, yargının siyasallaşması ve medya tekeli üzerinden siyasi mühendislik peşindeyken bizler uzlaşıya, ortak akla, siyasi nezakete ve kapsayıcı demokrasiye dayalı yeni bir siyaset mimarisi inşa etme çabası içine girdik ve bu alanda önemli bir mesafe kat ettik.”
Metinde ortak adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kararlaştırılan yeni adımlar açıklandı, Altılı Masa vizyonunun gerçekleşmesinin iki şarta bağlı olduğu belirtildi:
“Ortak Adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi.
Bu temel şartların sağlanabilmesi için,
– Seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına,
– Ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına,
– Genel Başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına, karar verdik.”
6 Nisan’dan önce yapılacak bir erken seçime destek verilecek
Açıklamada, 6 Nisan’dan önce yapılacak bir erken seçime destek verileceği belirtildi:
“Bu vesile ile ayrıca vurgulamak isteriz ki son günlerde gündeme gelen erken seçim tartışmaları bağlamında da ortak tutumumuz açıktır: Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız.
Başörtüsü teklifi
Son aylarda gündemde yer alan başörtüsü konusunu da son derece samimi bir istişare ortamı içinde ele aldık. 12 Eylül’ün darbeci ve 28 Şubat’ın vesayetçi zihniyetinin eseri olan ve milyonlarca kadının hayatını karartan bu çağdışı yasağın bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki bir teminatın sağlanması konusunda tam bir mutabakata sahibiz.
Ancak, insan hakları ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü ‘gollük pas’ olarak gören zihniyete de esastan karşıyız. Başörtüsü yasağı dolayısıyla ağır mağduriyetler yaşayan kadınlar için hakaret niteliği taşıyan bu tanımlama Sayın Erdoğan’ın bu meseleyi bir seçim malzemesi olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşıyla çıkmasını desteklemelidir.”