Anayasa Mahklemesi (AYM) Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hazine yardımı hesabına geçici bloke konulmasına karar verdi. Karar HDP avuktlarına tebliğ edilmedi
Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.
Kararın verilmesinin ardından Halk TV’ye bağlanan HDP Grupbaşkanvekili Saruhan Oluç, “Hukuksuz bir karardır, kabul etmiyoruz. Birinci derece sorumlu olan iktidardır” dedi.
HDP: Gasp var
AYM’nin söz konusu kararına ilişkin HDP’nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada “Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu karar ne iktidarın kaybetmesine engel olur, ne bizim daha büyük kazanmamıza!” ifadeleri kullanıldı.
HDP, bu açıklamasıyla birlikte sosyal medyada “#GaspVar” etiketiyle kampanya başlattı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin Hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin gerekçelerini Yüksek Mahkemeye göndermişti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da daha önce 6 Ocak’ta görüşme kararı aldığı talebi, bir gün öne çekerek bugün ele alınmasını kararlaştırdı.
İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor.
Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
AYM bloke konulmasıyla ilgili kararı, partinin Hukuk Komisyonu üyesi avukatlara tebliğ etmedi. Kararı tebliğ almak için Anayasa Mahkemesi’ne giden avukatlara, daha sonra tebliğ edileceği yanıtı verildi.
Ne olmuştu?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemli iddianamesinde, Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının blokesine karar verilmesini talep etmiş, Anayasa Mahkemesi bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddetmişti.
Ceza yargılaması davası prosedürü işlenen süreçte, HDP’nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.
Başsavcı Şahin, 19 Aralık’ta, partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yineledi. Talepte partiye verilen devlet yardımının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığı iddia edildi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından taleple ilgili somut gerekçelerin gönderilmesini istemişti.
ANKARA